Mainos

Nämä ovat pahimmat tieraivoajatyypit - tunnistatko itsesi?

"Olen alkanut huolestua itsestäni ja liikenteessä ollessani liikenneraivostani, koska se alkaa olla hallitsematonta. Jo kaukana edellä menevän auton perävalojen lähestyminen aiheuttaa vatsanväänteitä ja stressiä."

Näin kertoo ongelmastaan Suomi24-keskustelupalstalla nimimerkki Eskonsaa, jonka käyttäytyminen vaikuttaa malliesimerkiltä tieraivosta eli Yhdysvalloissa road rage-nimellä tunnetusta mielialahäiriöstä.

"Kaikki hitaat kuljettajat - ja niitä on paljon - aiheuttavat henkistä paineennousua. En voi mitenkään ymmärtää, miten jollakulla voi mennä viisi sekuntia vaihteenvaihtoon, kilometri siihen, että kiihdyttää autonsa kymmenestä kuuteenkymmeneen kilometriin tunnissa ja yli kymmenen sekuntia siihen, että huomaa liikennevalon vaihtuneen punaisesta vihreäksi."

Yhdysvalloissa tieraivosta kärsivät kuljettajat on jaettu kahtee päätyyppiin. Epäsosiaaliset kuljettajat ovat yleensä noin 30-vuotiaita, valkoihoisia, syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia miehiä, joiden sosiaaliset kontaktit ovat erittäin rajoittuneita. Auton kuoren suojaamana he näyttävät liikenteessä tunteitaan ja purkavat yleistä turhautumistaan muihin tielläliikkujiin. Tuloksena saattaa olla vaikka eteen kiilanneen autoilijan pahoinpitely, jos oikein sapettaa.

Toinen tyyppi on kilpailijat, jotka eivät yksinkertaisesti siedä ohituksia eli ajatusta siitä, että joku muu ajaa nopeammin. Liikennekäyttäytyminen on muista piittaamatonta, kiihdytykset nopeita ja ylinopeus tuntuvaa. Tämäkin ryhmä koostuu yleensä kuljettajista, jotka kuvittelevat olevansa erityisen hyviä ajajia.

Auton kuori suojaa

Suomessa tieraivoa ilmiönä ei ole tutkittu. Liikenneturvan johtaja Matti Järvisen arvion mukaan tieraivon aiheuttamat väkivaltarikokset ovat hyvin poikkeuksellisia.

- Suomessa kyse on enemmänkin ajotavasta ja piittaamattomuudesta, johon me kaikki saatamme jossain tilanteissa syyllistyä. Pahoinpitelyt tien päällä ovat sen verran harvinaisia, ettei ilmiötä ole meillä juuri selvitetty.

Järvisen mukaan myös meillä miehet - ja erityisesti nuoret miehet - vaikuttavat olevan muita herkempiä ilmoittamaan, kun toinen kuljettaja tekee liikenteessä jotain väärin.

- Syyhän tähän ilmoitushalukkuuteen on se, että ollaan auton sisällä piilossa. Samat ihmiset eivät ilmoittaisi esimerkiksi kaupan kassajonossa, jos joku tekee virheen tai kantaa vaikkapa kauppakassia väärällä tavalla.

"Mähän olin oikeassa"

Tieraivoajat pitävät itseään muita parempina kuljettajina. Törkeää käyttäytymistä ja käsimerkkien näyttelyä pidetään sen vuoksi täysin perusteltuna. Parempia kuljettajia on molemmissa sukupuolissa kaikissa ikäluokissa.

- Ajatellaan, että "Mähän olin ihan oikeassa. Sähän tänne väliin tulit. Siitä sait".

Henkilöauton kuoren tuoma yksityisyyden harha saattaa siis aiheuttaa vaikkapa sen, että helmikoruihin ja ruutukuoseihin sonnustautunut espoolainen perheenäiti päättyy kello neljän ruuhkassa viuhuttelemaan keskisormeaan ja kiroamaan kanssaliikkujat alimpaan helvettiin.

Mutta mistä apua, jos tunnistaa raivoajatyypeistä itsensä? Lääkkeeksi orastavaan tieraivoon Järvinen peräänkuuluttaa anteeksiantamusta ja isomman kuvion hahmottamista.

- Ymmärtämys toisia kuljettajia kohtaan ja todellinen halu siihen, että liikenne sujuu.

On pidettävä riittävä turvaväli ja huolehdittava siitä, että oma ajotyyli ei ole muista kuljettajista piittaamaton. Malttinsa menettämisestä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.