Nämä jouluherkut ovat pitäneet pintansa – teetkö itse vai ostatko valmiina?

Jouluaterialla on aina ollut erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Vaikka ajat ovat muuttuneet, lähes joka pöydästä löytyy paljon tuttuja jouluruokia uusien tulokkaiden rinnalla.

Kaikille tutut joululaatikot, kinkku, rosolli ja karjalanpaisti ovat perinteisiä jouluruokia lähes koko Suomessa. Erityisesti laatikot ovat monille herkkuja, joita nautitaan vain kerran vuodessa.

Esimerkiksi perinteisen imellytetyn lanttulaatikon tuoksu yhdistyy monen mielessä jouluun. Perinteisten makujen rinnalle on noussut vuosikymmenien aikana myös uusia suosikkeja.

Loota, loora, loola tai laatikko

1800-luvun alkupuolella Suomessa ei ollut vielä koko kansaa yhdistäviä jouluruokia, vaikka jouluna syötiin jo tuolloin paremmin ja runsaammin kuin yleensä.

– Peruna- ja lanttulaatikko alkoivat yleistyä joulun pitopöydissä 1800-luvun lopulla. Kyseessä ei ollut pelkkä lisuke, vaan arvostettu ruoka, jota tarjottiin harvoin arkena, kertoo Saarioisten markkinointijohtaja Ritva Mäenpää.

Porkkanalaatikko yleistyi puolestaan paljon myöhemmin, vasta 1900-luvun alussa. Porkkanan tulo Suomeen kesti aikansa, sillä suomalaiset olivat hitaita ja epäluuloisia omaksumaan uusia viljelylajeja. Nykyisin porkkanalla on jo vankka jalansija suomalaisessa ruokaperinteessä.

Laatikon ohella suomen kielen eri murteissa on puhuttu lootasta, loorasta ja loolasta, jotka ovat väännöksiä ruotsin låda-sanasta.

Jouluruokaa ostetaan yhä enemmän valmiina

Tänä päivänä joulupöydistä löytyy runsaasti moderneja jouluherkkuja kuten erilaisia salaatteja, uusia kalaruokia ja viime vuosina suosiotaan kasvattanutta kalkkunaa.

Mainiosti muun muassa kinkun seuraksi sopivat laatikot ovat kuitenkin pitäneet pintansa ja paikkansa perinteisessä, suomalaisessa joulupöydässä myös 2000-luvulla. Nykyään joulupöydän laatikoita ostetaan yhä enemmän kaupasta, sillä laatikoiden valmistus vie aikaa.

Valmisruuan myynti kasvaa joulusesongin aikaan Suomessa huomattavasti ja joulutuotteet tuovat vuoden suurimman lisämyynnin. Viime vuosina suosiotaan on nostanut myös valmiiden laatikoiden tuunaus.

– Ihmiset haluavat jouluna ennen kaikkea nauttia yhteisestä ajasta. Hyvää jouluruokaa ostetaan yhä enemmän valmiina. Halutessa valmiina ostettuja laatikoita voi pikkunikseillä muuntaa oman maun mukaiseksi. Esimerkiksi mausteita lisäämällä joululaatikoihin saadaan lisää intensiivistä makua, vinkkaa Mäenpää.

Perinteisimpien porkkana-, lanttu- ja perunalaatikoiden rinnalle on noussut muutamia uudempia tulokkaita, kuten maksalaatikko ja bataattilaatikko.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja