Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nämä jouluherkut ovat pitäneet pintansa – teetkö itse vai ostatko valmiina?

Julkaistu 04.12.2012 09:14(Päivitetty 04.12.2012 10:40)

Jouluaterialla on aina ollut erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Vaikka ajat ovat muuttuneet, lähes joka pöydästä löytyy paljon tuttuja jouluruokia uusien tulokkaiden rinnalla.

Kaikille tutut joululaatikot, kinkku, rosolli ja karjalanpaisti ovat perinteisiä jouluruokia lähes koko Suomessa. Erityisesti laatikot ovat monille herkkuja, joita nautitaan vain kerran vuodessa.

Esimerkiksi perinteisen imellytetyn lanttulaatikon tuoksu yhdistyy monen mielessä jouluun. Perinteisten makujen rinnalle on noussut vuosikymmenien aikana myös uusia suosikkeja.

Loota, loora, loola tai laatikko

1800-luvun alkupuolella Suomessa ei ollut vielä koko kansaa yhdistäviä jouluruokia, vaikka jouluna syötiin jo tuolloin paremmin ja runsaammin kuin yleensä.

– Peruna- ja lanttulaatikko alkoivat yleistyä joulun pitopöydissä 1800-luvun lopulla. Kyseessä ei ollut pelkkä lisuke, vaan arvostettu ruoka, jota tarjottiin harvoin arkena, kertoo Saarioisten markkinointijohtaja Ritva Mäenpää.

Porkkanalaatikko yleistyi puolestaan paljon myöhemmin, vasta 1900-luvun alussa. Porkkanan tulo Suomeen kesti aikansa, sillä suomalaiset olivat hitaita ja epäluuloisia omaksumaan uusia viljelylajeja. Nykyisin porkkanalla on jo vankka jalansija suomalaisessa ruokaperinteessä.

Laatikon ohella suomen kielen eri murteissa on puhuttu lootasta, loorasta ja loolasta, jotka ovat väännöksiä ruotsin låda-sanasta.

Jouluruokaa ostetaan yhä enemmän valmiina

Tänä päivänä joulupöydistä löytyy runsaasti moderneja jouluherkkuja kuten erilaisia salaatteja, uusia kalaruokia ja viime vuosina suosiotaan kasvattanutta kalkkunaa.

Mainiosti muun muassa kinkun seuraksi sopivat laatikot ovat kuitenkin pitäneet pintansa ja paikkansa perinteisessä, suomalaisessa joulupöydässä myös 2000-luvulla. Nykyään joulupöydän laatikoita ostetaan yhä enemmän kaupasta, sillä laatikoiden valmistus vie aikaa.

Valmisruuan myynti kasvaa joulusesongin aikaan Suomessa huomattavasti ja joulutuotteet tuovat vuoden suurimman lisämyynnin. Viime vuosina suosiotaan on nostanut myös valmiiden laatikoiden tuunaus.

– Ihmiset haluavat jouluna ennen kaikkea nauttia yhteisestä ajasta. Hyvää jouluruokaa ostetaan yhä enemmän valmiina. Halutessa valmiina ostettuja laatikoita voi pikkunikseillä muuntaa oman maun mukaiseksi. Esimerkiksi mausteita lisäämällä joululaatikoihin saadaan lisää intensiivistä makua, vinkkaa Mäenpää.

Perinteisimpien porkkana-, lanttu- ja perunalaatikoiden rinnalle on noussut muutamia uudempia tulokkaita, kuten maksalaatikko ja bataattilaatikko.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Mitä kuoleva pohtii viimeisinä hetkinään? Terhokodin johtaja kertooErikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syySuoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavammanLisää vireyttä syksyyn: Helppo teko voi piristää mieltäHelsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:52
    Kuolema

    Mitä kuoleva pohtii viimeisinä hetkinään? Terhokodin johtaja kertoo

  • 17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 15:50
    Teknologia

    Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syy

  • 14:15
    Kauneus ja tyyli

    Suoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavamman

  • 11:38
    Terveys ja hyvinvointi

    Lisää vireyttä syksyyn: Helppo teko voi piristää mieltä