Nälkä ajoi rohkeaan pakoon Pohjois-Korean vankileiriltä

Pohjois-Korean poliittisilla vankileireillä on arviolta 200 000 ihmistä. Shin Dong-Hyuk on tiettävästi ainoa vankileirillä syntynyt, joka on onnistunut pakenemaan.

Jatkuva nälkä ja unelma lämpimästä riisistä ja liha-ateriasta oli maissivelliin ja rottiin tottuneelle Shinille kannustin, joka sai hänet yrittämään hullunrohkeaa pakoa.

Pohjois-Koreassa arvioidaan olevan kuusi vankileiriä. Leirillä numero 14, josta Shin pakeni 7 vuotta sitten, uskotaan olevan 50 000 vankia. Shin oli leirin alinta kastia, olihan hän siellä syntynyt vankien lapsi.

Amerikkalainen toimittaja Blaine Harden on kirjoittanut Shinin tarinan kirjaksi, jonka suomennos julkaistu tänään.

- Varhaisin muistoni on ajalta, jolloin olin 5-6-vuotias. Olin katsomassa julkista teloitusta äitini kanssa. Muistan kuinka yllätyin ja pelästyin aseiden ääntä. Putosin istualleni laukausten äänestä, Helsingissä parhaillaan vieraileva Shin kertoo.

Teloituksia Shin näki leirillä monia - myös äitinsä ja veljensä teloituksen sen jälkeen, kun nämä olivat suunnitelleet pakoa. Shinin henkilökohtainen tragedia on, että hän itse ilmiantoi omaisensa.

Olosuhteet vankileirillä numero 14 ovat Shinin kertomuksen mukaan karmivat. Vartijat voivat hakata, kiduttaa, raiskata ja tappaa vankeja mielihalujensa mukaan. Myös Shin joutui kidutetuksi.

Vertailukohtaa voi hakea natsien keskitysleireistä.

- On jossain määrin naurettavaa vertailla holokaustia ja Pohjois-Korean kansanmurhaa ja poliittisten vankien kärsimystä siellä. Kärsimys on kärsimystä riippumatta siitä, ovatko ihmiset juutalaisia tai pohjoiskorealaisia. Molemmissa tapauksissa kuolleet ovat ihmisiä, Shin sanoo.

Holokaustista Shin on saanut tietää vasta paettuaan Pohjois-Koreasta. Hän ei tiennyt vuosikausiin mitään leirin ulkopuolisesta maailmasta. Alinta kastia - eläimiäkin huonompia vankeja – ei välitetty sivistää edes valtion propagandalla. Shin ei tiennyt edes Kim Il-sungista tai Kim Jong-ilistä mitään.

Hullunrohkea pako

Shin oli jo aikuinen, kun hän kuuli toiselta vangilta, että elämä voi olla muutakin kuin jatkuvaa pakkotyötä, väkivaltaa ja nälkää. He päättivät paeta yhdessä.

Tilaisuus tarjoutui tammikuisena päivänä vuonna 2005, kun heidät komennettiin keräämään puuta lähelle leirin sähköistettyä aitaa. Vankitoveri jäi aitaan kiinni ja menehtyi, mutta Shin pääsi läpi.

Hän tiesi, että pitäisi päästä Kiinaan, mutta missä se oli? Sen oli tiennyt kuollut pakokumppani. Shin taivalsi lähes 500 kilometriä pääasiassa jalan kuukauden ajan. Rajavartijat hän lahjoi tupakalla.

Nyt 30-vuotias Shin asuu Etelä-Koreassa, mutta kiertää maailmalla kertomassa tarinaansa. Pohjois-Koreaa hallitsee kolmas Kim.

- Kim Jong-un on esiintynyt mediassa yllättävin tavoin. Mutta hän on silti diktaattori, ja tulee olemaan. Siinä mielessä en usko muutokseen. Mutta kukapa tietää, kuinka kauan hallinto jatkuu, Shin toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat