Naisettomasta IKEA-kuvastosta kohu – huonekalujätti pyytää anteeksi: "Ei vastaa IKEAn arvoja"

IKEA-kuvastosta on noussut kohu. Israelissa julkaistu vanhoillisille ortodoksijuutalaisille suunnattu IKEA-kuvasto, jonka kuvissa ei ole lainkaan tyttöjä tai naisia, on aiheuttanut pahennusta sekä Ruotsissa että laajemminkin maailmalla.

Kyseessä IKEAn israelilaisen alueorganisaation yritys tavoittaa uskonnollinen vähemmistö. Vanhoillisia ortodoksijuutalaisia kutsutaan haredijuutalaisiksi. Tälle ryhmälle suunnatussa mainonnassa on tavallista, ettei kuvissa näytetä tyttöjä tai naisia lainkaan. Haredit noudattavat tiukkaa sukupuolten erottelua. Esimerkiksi linja-autoissa naiset ja miehet eivät voi istua samassa osastossa.

IKEAn katalogi nousi yleiseen keskusteluun, kun siihen kiinnitti ensiksi huomionsa The Jerusalem Post. Sen jälkeen asiaan tarttuivat useat tiedotusvälineet ja joukko ruotsalaisia poliitikkoja.

Lopulta IKEA pyysi anteeksi ja korosti, ettei myyntikuvasto vastaa IKEAn arvoja. Ruotsalainen englanninkielinen nettilehti The Local pyysi kommenttia tapaukseen IKEAlta Ruotsista. Lehdistöpäällikkö kertoo vastauksessaan, ettei haredi-vähemmistölle suunnattu myyntikuvasto ole IKEAn pääkonttorin hyväksymä, eikä myöskään koko Israeliin levitettäväksi tarkoitettu. IKEA pyytää anteeksi katalogin julkaisemista.

Naiset ja tytöt häivyttänyt IKEA-kuvasto on herättänyt pahennusta myös sosiaalisessa mediassa, missä lukuisat twitter-viestit osoittivat katalogin edustavan epätasa-arvoista maailmaa.

Haredeille suunnattu kuvasto ei ole ensimmäinen tapaus lajissaan. Vuonna 2012 tytöt ja naiset häivytettiin IKEAn kuvastossa Saudi-Arabiassa. Myös Saudi-Arabian tapausta IKEA joutui pyytämään anteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja