Mainos

Näin yrittäjät stressaavat ympäri maailmaa

Suomalaisten yrittäjien stressi noussut kolmanneksi vähiten maailmassa. Stressiin vaikuttavat myös lomapäivät.

Omistajavetoisten yritysten johtajien stressi on Suomessa lisääntynyt kolmanneksi vähiten maailmassa viime vuoteen verrattuna. Yritysjohtajien pitämillä henkilökohtaisilla lomapäivillä on tutkimuksen mukaan selvä yhteys stressitason kanssa.

Stressitaso käy ilmi loka–marraskuussa 2009 Grant Thorntonin teettämästä stressi-tutkimuksesta, johon osallistui yli 7 400 omistajavetoista yritystä 36 maan talousalueelta.

Maailmanlaajuisesti yli puolet omistajavetoisten yritysten johtajista kokee, että heidän stressitasonsa on noussut viimeisen vuoden aikana. Suomessa stressi on kohonnut kolmanneksi vähiten maailmassa, eli vain 33 prosenttia suomalaisista yrittäjistä kokee stressitasonsa nousseen. Vähiten stressaantuivat ruotsalaiset (23 prosenttia) ja tanskalaiset (25 prosenttia).

Toisessa ääripäässä on Kiina, jossa 76 prosenttia yritysjohtajista kokee stressitasonsa nousseen. Stressaantuneita ollaan myös Meksikossa, jossa luku oli 74 prosenttia sekä Vietnamissa ja Kreikassa, molemmissa stressitaso oli noussut noin 70 prosentilla.

– On mielenkiintoista huomata, että Suomessa stressi on noussut 10 prosenttia enemmän kuin Ruotsissa, vaikka ruotsalaisten omistajavetoisten yritysten on esimerkiksi ollut vaikeampi hankkia rahoitusta viime aikoina. Ero selittynee erilaisella työnteon kulttuurilla, sanoo Joakim Rehn, Grant Thorntonin hallituksen puheenjohtaja.

Lomapäivät vähentävät stressiä

Tutkimuksesta käy ilmi selvä yhteys henkilökohtaisten lomapäivien ja stressiasteen välillä. Stressaantuneimmat yritysjohtajat ovat maista, joissa pidetään vähiten henkilökohtaisia vapaapäiviä.

Esimerkiksi Vietnamissa omistajavetoisten yritysten johtajat lomailevat keskimäärin seitsemän päivää vuodessa. Siellä jopa 72 prosenttia johtajista koki stressitasonsa nousseen edellisvuodesta. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa taas pidetään eniten lomapäiviä maailmassa (23–24 lomapäivää vuodessa) ja stressikin on noussut vähiten.

Taloustilanne vaikuttaa

Myös maan BKT näyttäisi vaikuttavan stressitasoon. Stressi on noussut sekä maissa, joissa BKT on kovassa kasvussa, että maissa, joissa talouden kasvu on hidastunut.

Yritysjohtajien stressi Kiinassa, Vietnamissa, Meksikossa, Intiassa ja Turkissa on noussut eniten: näissä maissa BKT:n odotetaan kasvavan, ja yritysjohtajat kokevat haastavaksi pysyä kasvun mukana.

Toisaalta myös Irlannissa, Espanjassa ja Kreikassa stressitaso oli lisääntynyt huomattavasti. Näissä maissa talouden kasvu on hidastunut ja yrittäjillä on paineita liiketoimintansa jatkuvuudesta.

Näistä asioista stressataan

Tutkimuksessa selvitettiin myös stressin syitä. Suomessa eniten stressiä aiheuttavat haastateltavien mukaan suuri työmäärä, taloudellinen tilanne sekä omistajanvaihdoksen suunnittelu.

Maailmanlaajuisesti taloudellinen tilanne oli suurin stressin aiheuttaja. Myös paine positiivisen kassavirran jatkumisesta, kilpailijoiden toimenpiteet sekä suuri työmäärä stressasivat yrittäjiä kansainvälisesti.


(MTV3/Helmi)

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Lähde: Grant Thornton

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.