Näin hoidat ja ehkäiset influenssaa

Influenssa kestää usein pitempään kuin tavallinen nuhakuume.

– Kuumejakson kesto on siinä kolmesta kuuteen päivää. Sen jälkeenkin on oireita lievempänä, kuvailee Asko Järvinen HYKS infektiosairauksien klinikalta.

Influenssan hoidon kulmakivenä on lepo.

– Ensimmäinen on tietysti lepo, riittävä nesteen nauttiminen ja oireenmukainen hoito, kuten kuumeen alentaminen, Järvinen luettelee.

– Jos influenssa tulee hyvin rajuina oireina, kannattaa harkita ihan alkuvaiheessa myös lääkäriin hakeutumista. On olemassa influenssavirukseen spesifisti tehoavia lääkkeitä, jotka lyhentävät sairastamisaikaa, mutta lääkehoito on otettava mielellään kahden ensimmäisen vuorokauden aikana, lääkäri jatkaa.

Influenssan oireita

Influenssaa voi yrittää välttää ahkeralla käsien pesemisellä. Kaikkia tartuntoja ei kuitenkaan voi estää, sillä influenssa tarttuu sekä pisaratartuntana että pintojen kautta.

– Kaikista varminta olisi varmaankin painua metsään eräkämppään ja pysyä siellä se nelisen viikkoa vielä, kun influenssa pyörii, Järvinen naurahtaa.

Influenssaa ehkäistään myös rokotuksilla. Influenssaepidemian ollessa päällä rokotuksesta ei kuitenkaan välttämättä enää ole hyötyä.

– Menee sellaiset pari viikkoa ennen kuin rokote antaa täyden suojatehon.

Infektioylilääkärin mukaan influenssan jälkitauteja ei juuri voi ehkäistä.

– Kyllä ne aika lailla tulevat, jos ovat tullakseen. Poskiontelontulehdusta voi kenties ehkäistä esimerkiksi nenäkannuhuuhteluilla, Järvinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat