Näillä leluilla on turvallista leikkiä

Joutsenmerkitty leikkikalu on paitsi mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava, myös kestävä, turvallinen lapselle ja tuotettu eettisesti kestävällä tavalla.

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki voidaan myöntää myös leikkikaluille. Jotta leikkikalu saisi Joutsenmerkin, tulee sen täyttää tiukat, mm. raaka-aineita, pintakäsittelyä sekä valmistusprosesseja koskevat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Joutsenmerkin vaatimukset ovat tiukemmat kuin lainsäädännön leluille asettamat.

Joutsenmerkitty leikkikalu on tuotettu myös eettisesti kestävällä tavalla. Valmistajan tulee noudattaa kansainvälisen työjärjestö ILO:n s sopimusta, joka koskee mm. lapsityötä, pakkotyötä sekä työntekijän terveyttä ja turvallisuutta. Tuotantolaitos tarkastetaan ennen Joutsenmerkin myöntämistä.

Leluissa lain mukaan pakollinen CE-merkintä ei aina takaa lelun turvallisuutta. Merkintä on ainoastaan yrityksen oma ilmoitus siitä, että lelu täyttää turvallisuusvaatimukset eikä sen käyttämiseen tarvita viranomaisen hyväksyntää tai etukäteistestausta. Markkinoilta löytyykin vuosittain useita leluja, joissa on turvallisuuspuutteita. Toisin kuin viranomaiset, Joutsenmerkki vaatii valmistajalta testiraportit CE-merkinnän takeeksi.

Vaikka Joutsenmerkki on valmistajalle erinomainen keino viestiä kuluttajalle mm. lelun turvallisuudesta, ei Joutsenmerkittyjen leikkikalujen valikoima tällä hetkellä ole suuren suuri. Tähän mennessä vain Dantoyn painatuksettomille muovileluille, vesileluille, hiekkalaatikko- ja muille ulkoleluille sekä roolileikkiasuille ja -tarvikkeille on myönnetty Joutsenmerkki. Mutta kysyntä luo tarjontaa. Muista siis vaatia joutsenmerkittyjä tuotteita, kun seuraavan kerran olet leluostoksilla!

Lisätietoa Joutsenmerkistä löytyy osoitteesta: www.ymparistomerkki.fi.

Artikkelin tarjoaa: SFS-Ympäristömerkintä

Artikkelin tarjoaa:
SFS-Ympäristömerkintä

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja