Näihin autoihin veroalennus kohdistuu – tarkista, oletko itse hyötymässä

Hallitus haluaa tukea suuripäästöisiä autoja – näin se näkyisi autoilijan lompakossa 5:10
Mitä autoala ajattelee suuripäästöisempien autojen verotuksen keventämisestä? Viiden jälkeen -ohjelman vieraana Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Lausuntokierroksella olevasta lakiesityksestä käy ilmi, millaisiin autoihin kaavaillut veroalennukset kohdistuvat.

Hallituksen aikomuksena on keventää ajoneuvoveron perusveroa useimmilta henkilöautoilta, jotka on otettu käyttöön 1.1.2001–31.8.2018 välisenä aikana sekä useimmilta 1.1.2008–31.8.2019 käyttöön otetuilta pakettiautoilta.

Lakiesityksessä ajoneuvoverolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että henkilö- ja pakettiautojen ajoneuvoveron perusveron tasoa kevennettäisiin yhteensä 50 miljoonalla eurolla. Kevennys kohdistuisi keski- ja suuripäästöisiin autoihin sekä niihin vanhimpiin autoihin, joista ei ole päästömittaustietoa.

Lausuntokierroksella olevan lakiesityksen mukaan veronalennus koskisi autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat 111–210 grammaa kilometrillä. Autojen, joiden päästöt ovat tätä suurempia tai pienempiä, ajoneuvoveroon ei tulisi muutoksia.

Perusvero laskisi eniten, noin 52 eurolla vuodessa, autoilla, joiden päästöt ovat 175 grammaa kilometrillä. Keskimäärin verotus kevenisi alennuksen piiriin osuvilta autoilta 28 eurolla vuodessa.

Uuden lain on määrä tulla voimaan 1. tammikuuta 2024. Kevennettyä ajoneuvoveron perusveroa sovellettaisiin kuitenkin vasta 1.1.2025 ja sen jälkeisiltä päiviltä kannettavaan veroon.

Aiheesta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat