Nahkurin orsilla rivit suoriksi - poliitikkojen puheita kauhistellaan turhaan

Poliittisissa puheissa on viime vuosina väläytelty nahkurin orsia, ammuttu rivejä suoriksi ja viimeksi ehdoteltu tankkeja Kreikan kaduille. Puhetutkijan mielestä Suomeen on pesiytynyt puheiden kauhistelukulttuuri, joka haittaa itse asiasta keskustelu.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho joutui eduskuntaryhmästään kahdeksi viikoksi hyllylle Kreikan sotilasjunttapuheiden takia. Poliittisen puheen tutkija Juhana Torkin mielestä Halla-ahon tapauksessa itse asiasisältö on jäänyt vähälle käsittelylle.

– Meillä Suomessa pitäisi lopettaa kaikenlainen kauhistuminen ja panikointi, kun joku sanoo jotain. Rikoslaissa on määritelty ne harvat tapaukset, joissa sanomisen sisältö on laitonta. Pääsääntö kuitenkin on se, että sanoa saa, Torkki linjaa.

Jokainen ymmärtää, että hallintovaliokunnan puheenjohtajana ja kansanedustajana Jussi Halla-ahon ei pitäisi vaatia tankkeja Kreikan kaduille, Torkki toteaa.

– Se on harkitsematonta ja tahditonta. Voisiko siitä huolimatta pohtia sitä, mitä Halla-aho todella sanoi? Halla-ahon teksteistä saattaa huomata sen, että hän ei ihan kirjaimellisesti sotilasjunttaa vaatinut. Tekstissä oli ironinen näkökulma. Hän halusi herättää keskustelua parlamentarismista, jota hän arvosteli päätöksenteon hitaudesta ja jähmeydestä.

"Meillä on liikaa valtakunnankauhistujia"

Torkin mielestä jokaisen tulisi miettiä mikä on kunkin oma näkökulma asiaan, jos Halla-ahon Halla-ahon pointti parlamentarismista on tällainen.

– Oma näkökulma pitää perustella niin, että Halla-ahon viesti näyttää naurettavalta ja huonolta. Meillä on liikaa valtakunnankauhistujia, Torkki sanoo.

Tutkijan mukaan Suomessa puhe otetaan vakavammin kuin monessa muussa kulttuurissa. Torkin mielestä tämä karsii ilmaisuja ja tylsistyttää puheita.

– Meillä on hyvin tiukkapipoinen asenne sanomiseen ja otamme kaikki puheet hyvin tosissamme. Tästä kumpuaa myös tapa kauhistella. On paljon kulttuureja, joissa on meitä enemmän puheiden eri sävyjä ja tehokeinoja; esimerkiksi ironiaa, sarkasmia ja liioittelua. Luulen, että Halla-ahon puheissa on usein kyse retorisesta liioittelusta, jota hän käyttää herättääkseen keskustelua.

Torkki ei usko, että poliittinen puhe Suomessa muuttuu kohujen takia.

– En pidä todennäköisenä, että poliittinen retoriikka tulee muuttumaan yhtään varovaisemmaksi. Poliittiseen kulttuuriin on kuitenkin kaivattu lisää rohkeutta ja selkeyttä. Se on kuitenkin suurempi trendi, joka tulee jatkumaan kaikesta tästä kohusta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat