Naapurit pian osaksi Hämeenlinnaa?

Jos jokin kunta kääntää kelkkansa ensi maanantain valtuustovaiheessa, pitää muitten neuvotella koko sopimus uusiksi.

Hämeenlinnan seudun kuntaliitos on sinettiä vaille valmis. Yhdistymissopimus on hyväksytty kaikissa kuudessa kunnanhallituksessa, viimeisenä Rengossa tänä iltana yksimielisesti.

Valtuustot päättävät kuntaliitoksesta yhtäaikaisesti ensi maanantaina 26. marraskuuta.

Ennakkoasetelma on tiukin Lammilla, joka lähti valmisteluihin vasta kolmannella yrittämällä. Lammin kunnanhallitus kallistui yhdistymissopimuksen kannalle äärimmäisen täpärästi - puheenjohtajan äänellä.

Hämeenlinnassa sopimus ei herättänyt enää kaupunginhallituksessa ainuttakaan puheenvuoroa. Yksimielisiä olivat myös Kalvolan ja Tuuloksen hallitukset. Hauholla jätettiin yksi eriävä mielipide.

Jos jokin kunta kääntää kelkkansa valtuustovaiheessa, pitää muitten neuvotella koko sopimus uusiksi.

Osakuntaliitos avoin kysymys

Ratkaisematta on edelleen se, kuinka isolla maakaistaleella Kalvola yhdistetään muuhun Hämeenlinnaan.

Hattula ei ole halukas luovuttamaan maa-alueestaan naapurien havittelemaa kymmentä prosenttia. Lopullinen osakuntaliitosratkaisu kuuluu - yksimielisyyden asteesta riippuen - sisäministeriölle tai valtioneuvostolle.

Alun perin oli tarkoitus lopettaa kaikki nykyiset kunnat ja perustaa uusi Hämeenlinna vuonna 2009. Lopulta päädyttiin siihen, että pienemmät naapurit liittyvät nykyiseen Hämeenlinnaan.

- Näin muutos sujuu vähemmällä valmistelulla ja nopeammin, selittää projektipäällikkö Aija Tuimala.

- Sitä paitsi palvelut mietitään joka tapauksessa uusiksi.

Omat lautakunnat nuorimmille ja vanhimmille

Uutta ajattelua edustaa muun muassa se, että 65 000 asukkaan Hämeenlinna perustaa omat lautakunnat lasten ja nuorten asioille ja ikäihmisten palveluille.

Luottamusmiespaikoista käytiin loppuvaiheessa kova vääntö. Paineita helpottaa kaikkien kuuden lautakunnan kasvattaminen 13-jäsenisiksi. Lisäksi pohjois- ja eteläpuoli saivat kumpikin lupauksen yhdestä kiintiöpaikasta kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin.

Maaseudun ja keskushallinnon linkeiksi perustetaan kaksi aluetoimikuntaa. Niiden tehtäviin kuuluu esimerkiksi tieavustusten ja paikallisten kehittämisrahojen jakaminen.

Hämeenlinna laskee saavansa ns. porkkanarahaa eli yhdistymisavustusta runsaat 12 miljoonaa euroa. Valtaosa on määrä käyttää maaseudun lähipalveluihin, kuten päivähoito- ja koulutiloihin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat