Mainos

Mustikan myöhästyminen hipoo jo ennätyksiä

Sateiset säät ovat koetelleet erityisesti mustikkaa. Sen poiminta-aika on vasta nyt parhaimmillaan, eikä sadosta ole odotettavissa hääviä. Samoin on käymässä suomuuraimelle. Puolukka on raakilevaiheessa ja niin ikään hieman normaalikypsymisestään perässä.

-Rajansa se on mustikallakin. Kesä on ollut sillekin aivan liian kostea. Vaikkei halloja ole ollutkaan, pölyttävät hyönteiset eivät kovien sateiden takia ole liikkuneet ja pölytys epäonnistui, vanhempi tutkija Kauko Salo metsäntutkimuslaitoksen Joensuun-tutkimusasemalta kertoo.

Mustikoita saadaan noukittua tänä vuonna keskimääräistä vähemmän. Mistään kadosta ei kuitenkaan ole kyse, joten aina marjastaja piirakkamarjat metsästä saa hankittua, Salo kuitenkin rauhoittelee. Mustikka on Etelä- ja Keski-Suomessa pari-kolme viikkoa normaalista myöhässä.
-Tämä on niitä eräitä huippuja, mitä olen ylös kirjannut viidentoista vuoden aikana.

Suomuuraimen poiminta on niin ikään nyt parhaimmillaan. Sato on selvästi parempi puustoisilla soilla kuin avosoilla. Puolukka on pärjännyt hieman mustikkaa paremmin. Se on nyt raakilevaiheessa, ja poiminta voi alkaa elokuun puolenvälin jälkeen. Marjaa riittää näillä näkymin syyskuulle asti.

Sienestäjillä herkkuajat

Haperokausi on alkamassa, ja myös ensimmäiset rouskut ovat putkahtaneet.

-Odotusarvo on suuri, kun on ollut viileänkosteaa kesää. Kun ihmiset raapivat päätään ja katsoivat sateeseen, sienet viettivät juhlaa, Salo naurahtaa.

Mansikan paras aika on nyt

Mansikkaa pakastimiinsa havittelevien on syytä suunnistaa kiireesti apajille. Pääsatoviikko on nimittäin parhaillaan meneillään, ja marjan määrä alkaa tippua ensi viikon alusta lähtien ainakin eteläosissa maata.
-Mansikkasato on myöhässä ja venynyt hirveän pitkäksi. Sato näyttää ihan normaalilta, mansikkaa odotellaan noin 15 miljoonaa kiloa. Myös laatu näyttää oivalta. Viime viikonloppuna mansikkaa tuli myyntiin runsaasti, mikä näkyy nyt hinnoissa. Oikarisen mukaan torihinnat olivat keskiviikkona siinä 8 markan kieppeillä per litra koko maassa.

Mustaherukkakin hieman myöhässä

Herukkaakaan ei saada tänä syksynä ajallaan. Normaalivuoteen verrattuna ainakin mustaherukan osalta ollaan jäämässä parisen viikkoa jälkeen. Myös punaherukka jäänee jonkin verran aikataulustaan.
-Viljelijöiden mukaan mustaherukka alkaa jo jossain paikoin kypsyä. Suurin osa sadosta valmistuu kuitenkin vasta elokuun puolenvälin paikkeilla, Oikarinen selvittää. Herukan kokonaissadon määrää on vielä tässä vaiheessa melko vaikea ennustaa. Ilmeisesti sadosta on kuitenkin tulossa normaalia runsaampi eli yli 5 miljoonaa kiloa. Laadustakin odotetaan kelpoa.

-Vadelmaa saattaa olla jo jokunen kypsynyt siellä täällä, mutta viikon päästä marjaa alkaa kypsyä etelässä enemmänkin. Pohjoisessa vadelmien kypsyminen venyy hiukan sitä pidemmälle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.