Muotisuunnittelija Katri Niskanen: Nämä asiat ovat vaatteissa tärkeitä

Muotisuunnittelija Katri Niskanen lähtee innolla mukaan uusiin projekteihin. Vastikään Nansolle vaatemalliston suunnitellut nainen paljasti Helmelle, mitkä asiat hänelle vaatteissa merkitsevät.

Katri Niskanen paljastui Helmen haastattelussa pehmeiden arvojen ja käytännöllisyyden puolestapuhujaksi. Voimakaslinjaisista mallistoistaan tunnettu Niskanen tietää, mitä hän suunnittelemaltaan vaatteelta vaatii.

Ensimmäisen suomalaisen Muodin huipulle -kilpailun voittaneella Niskasella on oma vaatemerkki design by katri/n. Niskasen viimeisin suunnitteluprojekti on suomalaisen Nanson mallisto, jonka asut ovat trikookankaasta valmistettuja ja käyvät oikein asusteilla piristettyinä sekä arkeen että juhlaan. Mallisto edustaa mallikkaasti naisen mieltymyksiä.

Vaatteen on oltava mukava

Niskanen arvostaa vaatteissa käytännöllisyyttä, ja niiden tulee suomalaissuunnittelijan mukaan olla ensisijaisesti mukavia päällä.Rentous, pehmeys ja veistoksellisuus ovat Niskasen tavaramerkkejä. Vaatesuunnittelija nauttii myös siitä, että hänen kädenjälkensä tunnistetaan.

– Epäsymmetrisyys ja tietyt asiat toistuvat mallistoissani, mutta eivät ne ole kiveen kirjoitettuja. Se on hauskaa, että monet tunnistavat minun vaatteitani, Niskanen toteaa.

Vaikka materiaalitkin saattavat asettaa haasteita suunnittelijalle, pitää Niskanen kiinni tietyistä voimakkaista linjoistaan. Valmis, upea vaate on kaiken sen vaivan arvoinen. Viimeisen mallistonsa jarruksi Niskanen ei hyväksynyt sitä, että osa yksityiskohdista oli vaikea toteuttaa trikookankaalla.

– Vaikka tein nyt trikoota, olen silti käyttänyt paljon laskoksia ja pehmeitä, valuvia leikkauksia, Niskanen kertoo.

Sydän kulkee suunnitelmissa vahvasti mukana

Niskasella on sydän mukana, kun hän suunnittelee vaatteita. Estetiikka on elementti, josta Niskanen pyrkii pitämään kiinni kynsin ja hampain. Tuoreimmassa mallistossa suunnittelija päästi luovuutensa valloilleen toteuttaessaan jotain aivan uutta: ensimmäisen koskaan suunnittelemansa kuosin.

– Olen todella tyytyväinen siihen. Se jäljittelee vanhaa seinäpintaa ja kätkee sisälleen paljon aikaa, Niskanen kertoo.

Uusi aluevaltaus kuosien saralla oli suunnittelijalle mieluisa kokemus. Syvyyttä asuun haettiin tarinasta kuosin takana.

– Se on kuin avaimella vedetty viiva. Siinä on paljon sellaista, mitä voi vain kuvitella. Siinä on rakastettu, siinä on ehkä erottu, Niskanen kuvaa ajatuksiaan luomisprosessin hetkellä.

Työn taustalla vaikuttavat arvot ovat tärkeitä

Niskanen pitää arvossa sitä, että hänen suunnittelemansa vaatteet ovat arkielossa toimivia. Myös hänen suunnittelemiensa mallistojen taustalla vaikuttavalla etiikalla on merkitystä.

– Minulle on tärkeää, että allekirjoitan kaiken tekemäni. Varsinkin yhteistyöprojekteissa se, että on itse tyytyväinen työn tulokseen on todella tärkeää, Niskanen kertoo.

– Nanson kohdalla se, että puhutaan harkitsevasta kuluttajasta, eivätkä tuotteet ole kertakäyttötavaraa, on minulle todella tärkeää, Niskanen miettii.

Niskanen myöntää, että suunnittelijana hänen työskentelynsä oman vaatemerkin mallistojen parissa poikkeaa merkittävästi erilaisista yhteistyöprojekteista.

– Niissä on vissi ero. Vaikka lopputulos onkin minun kädenjälkeäni ja minua, silti työssä toiselle konseptissa on erilaiset haasteet. Se on kuitenkin todella mielenkiintoista ja antaa todella paljon minulle, Niskanen toteaa.

Suomalaissuunnittelija kertoo, että työ muiden projektien kuin oman malliston parissa on keskustelevaa, mutta suunnittelija saa tehdä työnsä rauhassa.

– Aika pitkälle ehdotelma on minun omissa käsissäni, Niskanen kertoo

Mallistoista löytyy aina myös suunnittelijan ykkössuosikkeja


Niskanen myöntää, että hänelle nousee suunnittelemiensa asujen joukosta omia ykkössuosikkeja. Omien mallistojen suosikkiasut löytävät siten tiensä Niskasen omaankin vaatekaappiin.

– Se voi liittyä siihen hetkeen, kun olen tehnyt vaatetta, tai sitten siihen, että ihastuu tuotteeseen, kun laittaa sen itsensä päälle.

Vaikka Niskanen ei suunnittelisi vaatteita juuri itselleen, saattaa inspiraatio uuteen mallistoon syntyä oman elämän kautta. Uusimpaan mallistoonsa Niskanen haki inspiraatiota ystäväpiiristään. Läheisten värikkäiden tarinoiden siivittämänä syntyi mallisto, jonka vaatteita on nimetty naisen perheenjäsenien ja ystävien mukaan.

– Tein mallit ystävilleni ja myös nimesin ne sen mukaisesti. Siellä on paljon minun siskojani ja vähän eri tyyppisiä naisia erilaisissa elämäntilanteissa ja ihmisiä arjen haasteissa, Niskanen hymyilee.

– Näkökulma oli hauska, koska trikoo on sellaista, että se sopii aika moneen tyyliin ja moneen tilanteeseen, Niskanen kertoo.


MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Zach Stovall

Lue myös:

    Uusimmat