Mainos

Muonionjoen jättilohi olikin uutisankka?

Uutinen Muonionjoesta saadusta jättilohesta on herättänyt melkoisen porun ja runsaasti epäilyjä suomalaisissa.

Muun muassa STT kertoi perjantaina, että lähes 40-kiloinen lohi tarttui kalastajan vaappuun Enontekiön Jatunissa 14. elokuuta. Uutinen perustui kylä- ja kulttuuriyhdistys Jatunin Tarhan tiedotteeseen. Myös MTV3 uutisoi jättilohesta.

Lohijuttu nosti rajun verkkokeskustelun, ja sekä STT että MTV3 saivat jutusta myös useita lukijapalautteita. Monet kalamiehet ja kalastukseen perehtyneet henkilöt epäilevät mittavirhettä tai klassista kalavaletta.

- Ilman muuta tämä herättää epäilyksiä. En kuitenkaan tyrmää tietoa jättilohesta suoralta kädeltä, koska en tiedä tarkkoja tietoja punnituksesta. Kalan koosta voi sanoa kuvan perusteella sen verran, että se on iso. Ei paljon muuta, sanoi Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen.

Kalan väri epäilyttävän tumma

Jättilohen kerrottiin painaneen 39,3 kiloa, ja pituutta sillä sanottiin olleen 138 senttiä. Tuoreimman ennätyskalarekisterin mukaan painavin Suomessa pyydetty lohi on 27,4-kiloinen.

- Nykyistä ennätystä ajatellen nuo mitat kuulostavat kyllä aika hurjilta, Suomen ennätyskalalautakunnan puheenjohtajana toimiva Lehtonen tuumasi.

On epäilty, että jättilohen punnituksessa olisivat menneet paunat ja kilot sekaisin. Esimerkiksi 40 paunaa on 18,1 kiloa.

- Kilojen ja paunojen sekoittuminen on aika tavallista.

Myös kalan tumma, paremmin syksyn kutuaikaan sopiva väri on herättänyt jupinaa kalamiesten keskuudessa.

-Kuvassa on tumma ja kutuasuinen kala. Kalan pitäisi olla vaaleampi, jos kala on todella pyydetty elokuun puolivälissä, arvioi Lehtonen.

Lohta saa kalastaa Muonionjoella 15. elokuuta saakka.

Jättilohesta tiedottanut kiistää kalavaleen

Tiedotteen jättilohesta laatinut toimittaja Sven Pahajoki vannoo tietojen pitävän paikkansa.

- Olen ehdottoman vakuuttunut siitä, että punnitukset ja mittaukset on tehty oikein. Siellä oli myös ihmisiä katsomassa. Lisäksi on sovittu, että kalan rasvaevät toimitetaan tiedemiehelle tutkimista ja koon varmistamista varten.

Lehtonen kertoo, että Muonionjoen jättilohesta ei ole ainakaan toistaiseksi tehty ilmoitusta ennätyskalarekisteriin.

- Lohen pyytänyt mies ei kaivannut julkisuutta, joten hän ei halunnut laatia siitä mitään ennätysilmoitusta. Hän sanoi minulle, että hemmettiäkö hän yhden kalan takia tämmöistä... Yhtäkkiä hän kuitenkin löysäsi linjaansa ja antoi luvan julkaista tiedotteen sillä ehdolla, että minä teen sen, Pahajoki selvittää.

STT ei tavoittanut jättilohen kalastanutta Mauno Tervakangasta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.