Mainos

Muistatko nämä kouluampumiset? Yhdysvalloilla on synkkä historia

Eilen Kalifornian Oaklandissa tapahtunut kouluampuminen ei ole ainoa laatuaan. Yhdysvalloilla on lähes sadan vuoden historia kouluampumisista.

Viimeisin ammuskelu nähtiin tämän vuoden 27. helmikuussa Chardonissa Ohiossa, kun oppilas avasi tulen koulun kahviossa ja surmasi kolme muuta oppilasta ja haavoitti kahta.

Tätä ennen ammuskelun synkässä historiassa oli kahden vuoden tauko. Helmikuussa 2010 Alabaman yliopiston professori tulitti muuta henkilökuntaa Huntsvillessa surmaten kolme kollegaansa ja haavoittaen kolmea.

Vuoden 2008 helmikuussa Northern Illinois University -oppilaitoksen entinen oppilas surmasi viisi oppilasta ja viimein itsensä.

Yhdysvaltain tuhoisin yksittäinen kouluampuminen nähtiin vuoden 2007 huhtikuussa Virginiassa, kun oppilas surmasi 32 oppilasta ja henkilökunnan edustajaa Virginia Polytechnic and State University -oppilaitoksessa.

Vuoden 2006 lokakuussa aseistautunut kuorma-auton kuljettaja surmasi viisi naisoppilasta Pennsylvanialaisessa Amish-koulussa. Mies ampui lopulta myös itsensä.

Minnesotassa 16-vuotias lukiolaistyttö surmasi seitsemän ihmistä ja haavoitti useita muita vuonna 2005 ampuen lopulta itsensä. Vuonna 2002 opiskelija ampui kolme opettajaansa ja viimein itsensä Tucsonissa Arizonassa.

Viime vuosituhannen puolella kouluampumiset olivat harvinaisempia. Vuonna 1999 kaksi oppilasta surmasi yhdessä 12 oppilasta ja opettajan ja haavoitti yli 20 muuta ennen itsemurhan tekemistä Columbinen lukiossa Littletonissa.

Vuonna 1998 niin ikään kaksi poikaa, jotka olivat iältään vain 11- ja 13-vuotiaita, surmasivat koulussaan neljä tyttöä ja opettajan ja haavoittivat 11 muuta Jonesborossa.

Tätä ennen surmateoissa oli vuosikymmenten tauko. Veritekojen historia palautuu vuoteen 1966, jolloin Texasin yliopiston oppilas surmasi 16 ihmistä ja haavoitti 32 muuta koulun kampuksella.

Ensimmäinen kouluampuminen sattui vuonna 1927, kun 45 ihmistä kuoli ja 58 loukkaantui veriteossa Bath Downshipissa Michiganissa.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.