MTV3 testasi - Tässä on Sonyn ase tablet-taistelussa

MTV3 sai testattavaksi Sonyn uuden Xperia Tablet S -tabletkoneen.

Sony markkinoi Android-pohjaista uutuustablettiaan koko perheen viihdelaitteena. Kyseiseen tablettiin voi luoda erilaisia käyttäjäprofiileja, jolloin esimerkiksi perheen lapsilla voi olla laitteessa omat profiilinsa taustakuvineen ja sovelluksineen.

Ohuella alumiinikuorella varustettu Xperia Tablet S on myös roisketiivis, joten sillä on paremmat valmiudet selviytyä arjen rasituksista.

Hyvätasoisen tabletin ominaisuudet

Xperia Tablet S -malli käyttää Googlen Android-käyttöjärjestelmän 4.0.3 "Ice Cream Sandwich" -versiota.

Laitteessa on 9,4-tuumainen näyttö, jonka tarkkuus on 1280 x 800 pikseliä.

Näytön pinnan kerrotaan olevan sormenjälkiä hylkivä, mutta testeissämme emme ole toistaiseksi törmänneet vielä yhteenkään täysin jälkiä keräämättömään kosketusnäyttöön. Myös Sonyn tapauksessa näytössä on lyhyen käytön jälkeen selvästi näkyviä sormenjälkiä.

Potkua laitteelle antaa 1,3 GHz:n NVIDIA Tegra 3 -neliydinsuoritin. Muistia on 1Gt ja tallennuskapasiteettia 16 Gt, 32 Gt tai 64Gt mallista riippuen. Tallennuskapasiteettia voi lisätä SD-muistikortin avulla. Testilaitteessamme ei ollut 3G-yhteyttä, mutta tällainenkin versio on saatavilla.

Tabletin etupuolella on yhden megapikselin kamera ja takana kahdeksan megapikselin kamera. Salamaa ei ole.

Vajaan 600 gramman painoisen laitteen akkukestoksi luvataan jopa 12 tuntia videotoistossa.

Erikoisuutta muotoilussa

Päältäpäin katsoen Xperia Tablet S näyttää tuiki tavalliselta tabletkoneelta näyttöä kiertävine mustine reunoineen. Sonyn laitteen muotoilun erikoisuutena on takaosan puolelle jatkuva musta muovilevy, joka näyttää sivusta katsottuna rungon ympärille taitetulta liuskalta.

Kun laitetta pitää käsissä pystysuunnassa, niin pohjasta kohoavasta mattapintaisesta "taitetusta liuskasta" saa miellyttävän otteen.

Fyysisiä painikkeita laitteessa ei ole muuta kuin äänenvoimakkuuspainike sekä virtakytkin. Lisäksi laitteesta löytyy kuulokeliitäntä, sekä tiiviin läpän alta multiport-liitäntä, johon voi liittää laturin tai esimerkiksi HDMI-lähdön.

Myös SD-muistikorttipaikka on tiiviin läpän takana tiiviyden parantamiseksi. Kannattaa silti muistaa, että laite ei ole roisketiiviydestään huolimatta vesitiivis. Laitetta ei siis kannata ottaa uimareissulle tai suihkuun mukaan.

Kokonaisuutena Xperia Tablet S tuntuu mukavalta laitteelta käsissä. Se on myös sopivan kevyt pitempääkin käyttöä ajatellen. Alumiininen tausta antaa hyvän säväyksen.

Nopeaa toimintaa muutamia viiveitä lukuun ottamatta

Sonyn uutuuslaitteen näyttö on mukavan tarkka ja katselukulma on riittävän laaja. Se ei ole kuitenkaan yhtä hyvä kuin Super-Amoled -näyttö, jollainen löytyy esimerkiksi alkuvuonna testaamastamme Samsung Galaxy 7.7 -tabletista. Sonyn näyttöä katsottaessa sivusuunnasta aivan hämärissä tiloissa huomaa, että mustan sävyt muuttuvat aavistuksen harmaan puolelle.

Normaaleissa käyttöolosuhteissa tätä ei kuitenkaan huomaa. Teksti näkyy terävänä ja kuvanlaatu on kohdallaan.

Laitteen toiminta on kokonaisuudessaan ripeätä, mutta miinusta tulee kuitenkin muutamasta asiasta: Laite nimittäin herää lepotilasta virtakytkimen napautuksen jälkeen yllättävän hitaasti. Joskus viive on jopa useita sekunteja. Tästä seuraa, että käyttäjä vaistomaisesti alkaa painaa painiketta useita kertoja, jonka seurauksena laite vihdoin herätessään kysyy haluaako käyttäjä sammuttaa laitteen.

Toinen ongelma on, että kun laite on herännyt lepotilasta, niin langaton WiFi-yhteys käynnistyy takaisin päälle usean sekunnin viiveellä. Tämä alkaa rasittaa nopeasti arkikäytössä, sillä tabletithan ovat usein lepotilassa akun virrankulutuksen säästämiseksi.

Toimivia innovaatioita perhe- ja viihdekäyttöön

Xperia Tablet S -tablettiin voi lisätä kätevästi eri käyttäjäprofiileita erillisen "Vieras-tila" -ominaisuuden kautta. Ominaisuutta käyttämällä voi luoda useita eri profiileita eri tarkoituksiin, esimerkiksi eri käyttäjiä varten tai vaikkapa työtilanteisiin räätälöityjä profiileja.

Vieras-tila -ominaisuuden avulla voidaan ulkoasun lisäksi määrittää mitä sovelluksia milläkin profiililla päästään käyttämään. Ominaisuuden käyttö ja erilaisten sovellusten lisääminen profiileihin on nopeaa ja vaivatonta.

Xperia Tablet S sisältää sovelluspuolella paljon ominaisuuksia viihdekäyttöä ajatellen. Eräs laitepuolen mielenkiintoinen toiminto on infrapuna-ominaisuus, jonka avulla tablettia voi käyttää monipuolisena ohjelmoitavana kaukosäätimenä kodin eri viihdelaitteille. Laitteesta löytyy valmiina runsaasti valmiita kaukosäädinasetuksia eri valmistajien laitteita varten.

Kaukosäätimen makrotoiminnallisuuden avulla voi ohjata useita laitteita yhdellä napin painalluksella, esimerkiksi haluttaessa käynnistää kotiteatterilaitteet samanaikaisesti. Käytössä huomasimme, että tabletti on kohdistettava melko tarkkaan ohjattavaa laitetta kohden, jotta se toimisi moitteettomasti..

Joitakin kaukosäätimen ominaisuuksia voi käyttää pyyhkäisyelein. Esimerkiksi kanavia ja äänenvoimakkuutta pystyy tabletin kautta käyttämään pyyhkäisemällä sormella tabletin näytöllä ylös tai alas.

Ei yhtä hiottu kuin iPad

Xperia Tablet S sisältää mainioita oivalluksia koko perheen viihdekäyttöön. Henkilökohtaiset käyttäjäprofiilit sekä monipuolinen kaukosäädintoiminto kodin laitteiden ohjaamiseen ovat hauskoja ja samalla käyttökelpoisia innovaatioita.

Myös laitteen laatuvaikutelma ja konkreettinen tuntuma käsissä ovat hyvät, joskin jotkut käyttäjät saattavat karsastaa tabletin taakse jatkuvaa muoviosaa ja sen muodostamaa ulkonevaa kynnystä.

Testissämme ollut 16 Gt:n WiFi-malli maksaa 450 euroa. Kallein vaihtoehto on 64 Gt:n tallennuskapasiteetilla varustettu WiFi/3G-malli, jolle kertyy hintaa 770 euroa. Mistään edullisen hintaluokan laitteesta ei siis ole kyse.

Silti laite ei ole aivan yhtä viimeistellyn oloinen kuin tablettien kuningas, eli , jonka eri mallivaihtoehdot liikkuvat saman hintahaitarin sisällä.

Tablettia valitsevan kuluttajan päätöstä hankaloittaa lisäksi, että markkinoilla liikkuu myös monia muita kilpailukykyisiä Android-tabletteja eri valmistajilta.

Lue myös:

    Uusimmat