MTV3 testasi luun kautta kuunneltavat kuulokkeet veden alla

Kyllä, luitte otsikon oikein. Tällä kertaa MTV3:n laitetestissä on vedenpitävät kuulokkeet, jotka on suunniteltu kuunneltavaksi korvan vieressä olevan luun kautta.

Japanilaisen Goldendancen valmistamat Audio Bone Aqua -kuulokkeet näyttävät nopealla vilkaisulla melko tavanomaisilta sangallisilta nappikuulokkeilta. Kuulokkeiden toteutus poikkeaa kuitenkin melko lailla totutusta.

Kyseisiä kuulokkeita ei nimittäin laiteta korvien päälle tai korvakäytävän eteen, vaan korvien eteen luun päälle. Ääni johdetaan ilman värähtelyn ja tärykalvon sijasta luun värähtelynä suoraan sisäkorvan kuuloelimille. Tällöin korvakäytävien eteen ei tule ääntä tukkivia esteitä ja käyttäjä kuulee musiikin ohella myös ympäristön äänet normaalisti.

Beethoven käytti luun värähtelyä apunaan

Valmistajan sivuilla todetaan, että äänen kuunteleminen luun kautta ei sinänsä ole uusi keksintö. 1700-luvun maineikas säveltäjä Ludvig van Beethoven tuli lähes kuuroksi, mutta hänen kerrotaan kuunnelleen pianoa leukaluunsa avulla. Beethoven piti hampaissaan pientä keppiä, jonka toinen pää oli kiinni pianossa. Hänen kerrotaan pystyneen kuulemaan pianon ääniä juuri luujohteisen värähtelyn avulla.

Äänet siis kulkeutuvat sisäkorvaan kahdella tavalla: ilmavärähtelyn avulla tärykalvon kautta sekä luun värähtelyiden johtamana. Kuulosimpukka välittää äänet jälleen eteenpäin aivoille.

Valmistaja kehuu: Urheiluun ja huonokuuloisille

Valmistajan mukaan kyseinen teknologia saattaa olla hyödyllinen huonokuuloisille, sillä monet kuulovauriot johtuvat tärykalvon vaurioista. Luun kautta johdettu värähtely ohittaa tärykalvot ja etenee suoraan kuulosimpukkaan. Jos kuulijan kuulosimpukka on kunnossa, hän kykenee kuulemaan ääniä tätä kautta.

Valmistaja kehuu kuulokkeiden soveltuvan erinomaisesti urheiluun ja ulkoiluaktiviteetteihin. Äänenlaadun todetaan olevan luujohteisten kuulokkeiden parhaimmistoa. Valmistaja mainostaa myös kuulokkeiden muotoilua ja keveyttä.

Kuulostaa niin houkuttelevalta, että pakkohan tämä on testata aivan käytännössä. Berliininmunkki ja kahvi täytyy huitaista nopeasti kurkusta alas, sillä IT-toimittajan päivään tulee kuulumaan työpaikkaliikuntaa sanan varsinaisessa merkityksessä!

Ylös, ulos ja lenkille

Kuuloketestin ensimmäisessä vaiheessa toimittaja lähetetään kuulokkeiden kanssa ulos lenkille. Audio Bone Aqua -kuulokkeiden muotoilu on melko hyvä. Sanka kiertää niskan takaa ja kiertyy korvien yli puristaen kuulokeosan paikoilleen napakan tuntuisesti, mutta ei kuitenkaan liian tiukalle.

Ensivaikutelma ei kuitenkaan säväytä. Normaalin mp3-soittimen teho ei riitä antamaan potkua kuulokkeille ja ääni kuulostaa jotenkin etäiseltä ja puhelinmaiselta. Diskantista ja bassosta ei ole tietoakaan. Tilanne ei juuri parane, vaikka kuulokkeiden paikkaa siirteleekin korvan läheisyydessä.

Ongelma on tiedostettu ja Goldendancen sivulla markkinoidaankin erillistä pientä vahvistinta kuulokkeita varten. Valitettavasti käytössämme ei ollut vahvistinta, joten lenkkitesti tehtiin äänen puolesta vajaateholla.

Kuulokkeet todellakin pysyvät napakasti paikoillaan juostessa eivätkä ne liiemmin häiritse. Ympäristöä pystyy havainnoimaan normaaliin malliin ilman, että uppoutuisi täysin omaan musiikkimaailmaan. Askelten tärähtely ei tunnu häiritsevän musiikin kuuntelua lainkaan.

Vilkkaammalla tieosuudella autojen ääni peittää musiikin kokonaan alleen. Samoin vastatuulen aiheuttama humina kumoaa kuulokkeiden äänen täysin. Lisävahvistin voisi auttaa ongelmaan jonkin verran, mutta tuskin tarpeeksi.

Kuulokkeet eivät kykene antamaan riittävästi potkua juoksijan askelta tahdittamaan. Kilometrin juoksun jälkeen kuulokkeet alkavat puristaa ärsyttävästi, mutta matkan edetessä niihin alkaa kyllä tottua.

Alkutaival ei siis vaikuta lupaavalta, mutta alamäen ja hiljaisemman tieosuuden tullen elämä alkaa jälleen hymyillä. Musiikki alkaa ulkopuolisen melun laannuttua jälleen kuulua, joskin hiljaisena.

Mielenkiintoinen huomio on, että luujohteisia kuulokkeita käytettäessä ympäristöä tulee havainnoitua huomattavasti enemmän kuin perinteisten kuulokkeiden kanssa lenkkeilessä. Myös heinäsirkkojen siritys kuuluu vaivatta musiikin ohessa.

Kuulokejohto lähtee niskan takaa kulkevan sangan keskeltä. Sijoitteluna tämä on erittäin hyvä, sillä johto ei tällöin pääse heilumaan häiritsevästi juoksijan tiellä.

Lenkkeilytestin tulos ei kuitenkaan kokonaisuutena vakuuta. Äänenlaatu on huono ja esimerkiksi perinteiset nappikuulokkeet toimivat lenkkipolulla huomattavasti paremmin.

Testausta suuremmalla äänenvoimakkuudella

Tietokoneen äänilähdön kautta kuulokkeisiin saa hieman enemmän potkua. Tämäkään ei kuitenkaan paranna luukuulokkeiden latteata ääntä.

Musiikki kyllä kuuluu, vaikka korviin laittaisi korvatulpat. Tässä mielessä äänen johtaminen luun kautta todella tuntuu toimivan. Lenkillä häirinneen liikennemelun olisikin saanut siis kumottua käyttämällä samaan aikaan korvatulppia, mutta tämä tuskin loisi kovinkaan katu-uskottavaa mielikuvaa juoksijasta.

Kuulokkeiden soidessa voimakkaasti huomaa sormella kokeilemalla, että korvakäytävä värisee selvästi. Mieleen tulee, että koskahan joku asiantuntija varoittaa kyseisen tekniikan potentiaalisista terveysvaikutuksista.

Veden alla ääni saa "syvyyttä"

On aika siirtyä kuuloketestimme mielenkiintoisimpaan osioon, eli vedenalaiseen testiin. Lenkillä hikeentyneelle IT-toimittajalle tämä on vilvoittava vaihe.

MP3 -soitin saa jäädä laiturille köllöttämään sukelluksen ajaksi. Mitenkään syvästä sukelluksesta ei ole kyse, sillä kuulokkeiden johto on vain reilun metrin mittainen. Se kuitenkin riittää vedenalaisten ominaisuuksien kokeiluun.

Yllättävää kyllä, veden alla kuulokkeiden ominaisuudet pääsevät valloilleen. Kuulokkeiden ääni saa kirjaimellisesti "syvyyttä". Vedenalainen rauhallinen äänimaailma ei aiheuta häiriötä musiikin kuunteluun. Bassotkin tuntuvat vahvistuvan selvästi. Uiminen saakin kuulokkeiden avulla aivan uuden ulottuvuuden, vaikka vedenalainen äänentoistokin on vielä kaukana laadukkaasta.

Kyseiset kuulokkeet olisivat aivan omiaan uimaharrastajalle tai snorklaajalle. Kuinka hienoa olisikaan kuunnella lempimusiikkiaan eteleän koralliriutoilla sukeltaessa. Näillä kuulokkeilla se olisi mahdollista. Mutta, mutta, nyt tarvittaisiin vain vedenpitävä soitin. Tai sitten jonkun pitäisi soutaa vierellä musiikkisoitin kourassaan.

Vedenpitävyys myös helpottaa kuulokkeiden puhdistamista. Kuulokkeet voi hikisen urheilusuorituksen jälkeen huuhdella puhtaaksi juoksevan veden alla.

Uimareille ehkä, mutta ei lenkkeilijöille

Käyttötestin loppupäätelmä on harvinaisen selvä. Audio Bone Aqua –kuulokkeet eivät voita perinteisiä kuulokkeita normaaliolosuhteissa, mutta vedessä ne toimivat yllättävän hyvin.

Luujohteisen äänen kuunteleminen ei tunnu oleellisesti poikkeavan muiden äänien kuulemisesta ja tietyissä tapauksissa se saattaisi tarjota osittaisen ratkaisun musiikin kuunteluun kuulo-ongelmista kärsiville.

Äänen häiritsevimmät piirteet johtuvat latteasta ja tehottomasta toistosta. Lisävahvistin onkin lenkkeilijälle lähes pakollinen hankinta. Veden alla äänentoisto paranee ja siellä pärjää ilman lisävahvistintakin.

130 euron hintaan saa perinteisten kuulokkeiden joukosta huomattavasti parempaa äänenlaatua, mutta omaperäisestä toteutuksesta ropsahtaa erikoiskiitokset.

Lue myös:

    Uusimmat