Mainos

MTV3 testasi luokkansa ohuimpiin kuuluvan kannettavan

Tabletkoneet ja älypuhelimet ovat nyt kuluttajien erityisessä suosiossa ja erilaisia mobiililaitejulkistuksia järjestetään yhä massiivisemman rummutuksen säestämänä.

Älypuhelimen tai tabletin rahkeet eivät kuitenkaan riitä joka käyttötarkoitukseen. Tällöin apu voi löytyä kevyestä Ultrabook-luokan kannettavasta, joka sisältää täysiverisen tietokoneen ominaisuudet kompaktissa paketissa.

Samsungin NP900X3C on yhtiön mukaan luokkansa ohuimpiin kuuluva kannettava maailmassa. MTV3 kokeili miltä laite tuntuu hyppysissä.

Viimeisen päälle viimeistelty

Samsungin 9-sarjan kannettava on erittäin tyylikäs ja komeasti viimeistelty laite. Laitteen runko on mattapintaista, mustaksi maalattua alumiinia. Ohuet reunat ovat metallinväriset. Muotoilu näyttää siltä kuin koko kannettava olisi taidokkaasti veistetty yhtenäisestä alumiinikimpaleesta.

Muotokielestä ja yleisestä "näppituntumasta" tulee vahvasti mieleen Applen MacBook Air -kannettava.

Samsung NP900X3C on kannettavaksi tietokoneeksi äärimmäisen ohut, vain 12,9 millimetriä. Näytön osuus laitteen kokonaispaksuudesta on vain muutamia millimetrejä, mutta alumiininen rakenne tekee kokonaisuudesta erittäin tukevan. Minkäänlaista vääntyilyä, taipumista tai ylimääräisiä nitinöitä ei ole havaittavissa.

Ohuudestaan huolimatta Samsungin ultrakannettavaan on mahdutettu ajanmukaista tekniikkaa, kuten 1,7 GHz:n Intel Core i5 -prosessori, 4Gt:n DDR3 -muisti ja nopea 128Gt:n SSD-kiintolevy. Käyttöjärjestelmänä testilaitteessamme on Windows 7 Home Premium (64bit).

Samsungin mukaan 9-sarjan kannettava käynnistyy lepotilasta 1,4 sekunnissa. Sammutetun laitteen käynnistys kestää 9,8 sekuntia. Akun kestoksi luvataan jopa seitsemän tuntia.

Näyttönä on puolestaan 13,3-tuumainen 1,600 x 900 pikselin HD+ LED -näyttö, joka mahdollistaa käytön myös kirkkaissa ulkotiloissa. Näytön yläpuolella on 1,3 megapikselin webkamera.

Liitäntöjä ei ole paljon, mutta kuitenkin riittävästi: Micro HDMI, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, VGA (sovittimella), kuuloke/mikrofoniyhdistelmä sekä virtaliitäntä.

Lisäksi laitteen pohjassa on muistikortinlukija. Painoa koneella on vain 1,16 kiloa.

Ripeä käynnistys

Samsungin hehkutus koneen käynnistymisnopeudesta ei ole katteetonta mainontaa. NP900X3C todellakin käynnistyy erittäin sutjakkaasti käyttövalmiiksi. Laite on myös hyvin hiljainen eikä juuri lämpene peruskäytössä.

Kyseinen kannettava on tarkoitettu nimenomaan kitkattomaan peruskäyttöön, eli nettiselailuun, sähköpostien lukemiseen ja toimistosovelluksiin. Raskaaseen kuvankäsittelyyn tai videoeditointiin se ei välttämättä ole optimaalisin vaihtoehto.

Positiivinen käyttökokemus saa tukea erinomaisesta näytöstä. Heijastamattoman näytön tuottama kuva on erittäin tarkka ja kirkas. Myös pienenä näkyvä teksti on terävyyden ansiosta hyvin luettavissa. Lisäksi näytön katselukulmat ovat laajat.

Merkittävä plussa tulee näytön käytettävyydestä kirkkaissa ulkotiloissa. Näyttö suoriutuu kirkkaissa tiloissa huomattavasti tavanomaista kannettavaa paremmin.

Taustavalaistu näppäimistö on puolestaan kätevä hämärissä tiloissa. Näppäimistövalon asetuksia voi säätää erillisen hallintavalikon kautta.

Näppäimistön kosketustuntuma on erittäin miellyttävä, joskin tämä on myös selvästi "Applemainen". Näppäimistöllä kirjoittelee mielellään pitempiäkin tekstejä. Laitteen pienestä koosta huolimatta näppäimistön etureuna tarjoaa sopivasti tukea kämmenpohjien lepuuttamiseen.

Hiiren kosketusalusta on suuri ja se tukee monikosketusta. Kahden sormeen otteella voi esimerkiksi zoomata nettisivuja samaan tapaan kuin kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa. Kahta sormea liikuttelemalla samanaikaisesti ylös tai ala saa verkkosivuja puolestaan vieritettyä kätevästi.

Miinusta tulee hiirialustan toiminnan ajoittaisesta tökkimisestä. Hiirialusta tulkitsee sormen liikkeet helposti klikkaukseksi, jonka seurauksena kursori valitsee näytöllä tahattomasti ikoneita tai ikkunoita. Kursoria liikuteltaessa nämä virheellisesti valitut objektit lähtevät sitten vahingossa liikkeelle.

Asia alkaa häiritä, mitä enemmän laitetta käyttää. Pienellä opettelulla virhepainalluksien määrä kuitenkin vähenee merkittäväksi. Hiiren oudosta käytöksestä huolimatta kokonaisvaikutelma laitteesta on kuitenkin korkealuokkainen ja pitkälle viimeistelty.

Premium-tuntuma tuntuu myös kukkarossa

Samsung NP900X3C-kannettava tarjoaa premiumluokan tuntuman. Samalla sen hinta on myös melko korkea. Laite maksaa noin 1400 euroa.

Mutta monelle käyttäjälle tyylillä on väliä: Ja kieltämättä erinomaisella näytöllä ja akkukestolla varustettua alumiinirunkoista kevyttä kannettavaa on huomattavasti mukavampi käyttää kuin äänekkäästi hurisevaa muovikantista kannettavaa.

Tyylillisesti lähimpänä Samsungin uutuuslaitetta on Applen MacBook Air, jolta Samsungin laite on saanut selvästi vaikutteita. Myös hinnaltaan laitteet kuuluvat samaan hintaluokkaan. Samsungin 9-sarjan kannettavaa voikin luonnehtia Windows-pohjaiseksi vastineeksi Applen tuotteelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.