Mainos

MTV3 testasi Asus ZENBOOK Primen – kovaa rautaa kevyissä kuorissa

Oli aika, jolloin kannettava tietokone oli käytännössä "raahattava" ja kömpelö. Harmaa mattapintainen muovi oli pitkään kova sana tietotekniikkalaitteiden kuorimateriaalina.

Jossain vaiheessa kannettavista kehittyi kokonsa puolesta ihan oikeasti kannettavia. Ja kun akun kesto alkoi yltää muutamiin tunteihin, niin alettiin puhua jo liikkumisen vapaudesta.

Mutta kehitys on jatkunut edelleen. Asuksen kevyiden ultrabook-kannettavien lippulaiva ZENBOOK Prime UX31A on yksi osoitus kuinka pitkälle on jo kuljettu. Muoviset kuoret ovat tässä tapauksessa historiaa ja tilalle on tullut tyylikäs harjattu alumiini.

Konehuoneen puolelta löytyy Intel Core i7 -suoritin, 4 Gt:n DDR3 -muisti ja 128 Gt:n SSD-kiintolevy.

Laitteen näyttönä on 13,3-tuumainen laajalla katselukulmalla varustettu mattapintainen 1080p Full HD IPS-näyttö. Näytön yläreunassa on HD-webkamera. Näppäimistö on taustavalaistu.

Liitäntäpuolelta löytyy kuulokeliitäntä, kaksi USB 3.0 -liitäntää, micro HDMI, mini VGA ja SD-korttipaikka.

Painoa suurimmillaan 18 millimetriä paksuiselle laitteelle on kertynyt hyvin maltilliset 1,3 kiloa.

Valmistajan mukaan laite pysyy valmiustilassa jopa kahden viikon ajan. Laite myös käynnistyy toimintavalmiiksi erittäin nopeasti.

Testilaitteessamme oli käytössä Windows 7 Home Premium -käyttöjärjestelmä (64-bit).

Jämäkän kulmikas olemus

ZENBOOK Prime muistuttaa olemukseltaan Applen MacBook Airia sekä MTV3 Uutisten testissä hiljattain ollutta Samsung NP900X3C -kannettavaa. Samsungin laitteeseen verrattuna Prime on hieman isompi ja painavampi.

Kannen kuoressa metallin värinen alumiini on harjattu hienosti ympyrämuotoon. Yhtenäiset alumiiniosat antavat laitteelle samanlaista veistoksellisuutta, kuin Samsungin tapauksessa. Kyseessä ei ole pelkkä tyylikysymys, sillä metallinen kuori tekee laitteesta erittäin jämäkän oloisen. Sama pätee vain muutaman millin paksuiseen näyttöön.

Sanalla sanoen, tätä laitetta kehtaa "esitellä" vaikkapa työmatkoilla lentokentällä tai junassa.

ZENBOOK Primen kulmikas muotoilu kuitenkin myös tuntuu konkreettisesti, sillä laitteen terävät reunat osuvat usein häiritsevästi kämmenpohjiin laitetta käytettäessä. Pienet reunojen pyöristykset saattaisivatkin olla monen käyttäjän mieleen.

Näppäimistön tuntuma on pehmeän napakka, samaan tapaan kuin MacBook Airissa ja Samsungin vastaavassa laitteessa. Näppäimistön taustavalo on erittäin tervetullut lisä hämärissä tiloissa työskenneltäessä. Lisäksi näppäimistövalon kirkkaus on säädettävissä.

Näppäimistön alapuolella on valtavan kokoinen hiiren kosketusalusta. Suuri alusta helpottaa kursorin liikuttelua ruudulla, mutta toisaalta kämmensyrjät osuvat jatkuvasti ohjausalustan reunoihin tekstiä kirjoitettaessa. Tästä taas seuraa se, että hiiren kursori hyppii siellä täällä ja käyttäjä tekee tahattomasti käyttöä haittaavia virhevalintoja.

Muutenkin hiiri tuntui olevan testissämme Primen suurin ongelmakohta. Hiiren käyttötuntuma jäi testissä etäiseksi ja "epävarman temppuilevaksi". Hiirialustan painikkeisiin ei saanut kunnon tuntumaa ja ne vaikuttivat epämääräisen veltoilta verrattuna laitteen muuten särmikkääseen olemukseen.

Asus mainostaa, että ZENBOOK Primessä on käytössä Bang & Olufsen ICEpowerin kanssa yhteistyössä suunniteltu SonicMaster -ääniteknologia. Tekniikan kerrotaan tarjoavan muun muassa kirkkaamman lauluäänen ja syvemmän bassotoiston. Testissämme kiinnitimme huomiota, että kaiuttimet korostivat korkeita taajuuksia ja hieman bassoa, mutta keskitaajuudet tuntuivat samalla jäävän heikoiksi. Musiikin mukavaan kuunteluun tämäkin kannettava kaipaa ylimääräiset kaiuttimet tai kuulokkeet.

Primen täyden teräväpiirtotarkkuuden Full HD -näyttö tarjoaa erittäin terävän kuvan ja elävät värit. Katselukulmakin on laaja, eivätkä näytön sävyt haalistu pahasti sivustakaan katsottaessa. Testilaitteessamme oli tosin nähtävissä valovuotoa näytön alareunassa. Valovuoto on kuitenkin melko vähäistä ja laatuvaikutelma näytön osalta on sangen hyvä.

ZENBOOK Prime on kokonaisuudessaan lähes äänetön laite, mutta ajoittain tuulettimen hiljainen hurina rikkoo hiljaisuuden.

Erittäin hyvä, mutta ei täydellinen

Kokonaisudessaan ZENBOOK Prime on tehokkailla ominaisuuksilla varustettu kevyt ja tyylikäs kannettava. Nopeat käynnistymisajat ovat laitteen ehdotonta plussaa.

Laitteen terävät kulmat sekä virhepainalluksille altis suuri hiirialusta kuitenkin himmentävät käyttökokemusta.

Laadukas olemus ei Asuksenkaan tapauksessa tule aivan edulliseksi. ZENBOOK Prime maksaa noin 1300 euroa. Täten se kamppailee samassa hintaluokassa Applen MacBook Airin ja Samsungin NP900X3C:n kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.