Mainos

MTV3 testasi: Angry Birdsit lentävät jättitelevisiossa käden heilautuksella

Peliyhtiö Rovio Entertainmentin Angry Birds -peliin törmää nykyään lähes kaikkialla. Eikä ihmekään, sillä hittipeli on tuotteistettu tehokkaasti kauppojen hyllyille karkeista kankaisiin.

Nyt Angry Birdsiä voi pelata myös olohuoneessa television isolta ruudulta pelkkien käsieleiden avulla.

Samsung ennätti esittelemään ensimmäisenä älytelevision kautta pelattavan Angry Birds -pelin, joka käyttää älytelevision omaa liiketunnistinta. Kaikkia pelin toimintoja, kuten lingon lataamista ja lintujen supervoimien aktivointia, ohjataan pelaajan omilla liikkeillä.

MTV3 testasi Angry Birdsia Samsungin uudella 55-tuumaisella Smart TV:llä.

Todella näyttävä näyttö

Ennen pelaamista kuitenkin muutama sana testilaitteena olevasta Samsung UE55ES8000 -älytelevisiosta:

Kyseessä on erittäin ohut ja kapeilla kehyksillä varustettu 3D-LED -televisio. Se muistuttaa ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään vuosi sitten testaamaamme .

UE55ES8000 edustaa kuitenkin askelta kehityksessä eteenpäin. Laitteen näkyvimpinä ja kuuluvimpina uudistuksina ovat nyt puhe- ja -liikeohjaus.

Television mukana tulee kaksi kaukosäädintä. Perinteisen kaukosäätimen lisäksi käytössä on kosketusalustan sisältävä ohjain, josta on apua esimerkiksi television nettiselainta käytettäessä.

Äänikomentoja vastaanottava mikrofoni sijaitsee televisiossa ja lisäksi kosketusalustalla varustettu säädin sisältää oman mikrofonin. Liikeohjauksesta vastaa puolestaan television kehyksen yläreunasta kohoava pieni kamera.

55-tuumaisen kuvaruudun tuottama kuvanlaatu on erittäin näyttävä. Näytön reunoista on pimeässä katselutilassa tosin havaittavissa pienehköä taustavalon läpivuotoa. Käytännössä tämä näkyy vaaleina laikkuina esimerkiksi elokuvien tummissa kohtauksissa. Kyseessä on kuitenkin melko pieni ongelma, ja kokonaisvaikutelma kuvasta on virheetön ja luonnollisen terävä.

Katselukulma on melko laaja eikä perusdigikanavissakaan esiinny kuvan palikoitumista niin häiritsevästi kuin voisi etukäteen kuvitella. HD-materiaali näyttääkin jo sitten todella hulppealta.

Samsungin televisiossa on esiasennettuna erilaisia kuvanparannustoimintoja. Testissämme totesimme kuitenkin, että ylimääräiset kuvanparannukset johtavat yliterävään kuvaan ja myös liiketoisto muuttuu luonnottomammaksi. Kuvanlaatu vaikuttaakin olevan parhaimmillaan silloin, kun ylimääräiset kuvanparannusominaisuudet on otettu pois käytöstä.

Samsungin 8-sarjan 55-tuumainen televisio on ytimekkääksi sanoen tyylikäs jättinäyttö kiinnostavilla lisämausteilla höystettynä. Seuraavaksi napautamme Angry Birds -pelin päälle television verkkopalveluja tarjoavan Smart Hubin kautta.

Angry Birdsin pelaamista näyttävimmillään

Angry Birdsin älytelevisioversio näyttää todella hienolta isolla näytöllä. Grafiikka on tarkkaa ja Angry Birds -tunnelma valtaa nopeasti koko olohuoneen. Pelin avulla pääsee samalla toden teolla testaamaan television liiketunnistimen tarkkuutta.

Liiketunnistin herätetään heiluttamalla kättä sivuttain television kameran suuntaan. Valinnat eli ns. "hiiren klikkaukset" tehdään viemällä kursori halutun kohdan päälle ja laittamalla käsi nyrkkiin.

Samalla tavalla ohjataan television kaikkia liiketoimintovalikkoja. Perusperiaate on siis hyvin yksinkertainen, mutta uuteen tekniikkaan liittyy ongelmia.

Ensinnäkin liiketunnistin vaatii toimiakseen erittäin hyvin valaistun tilan, jossa valaistus osuu kämmeneen television suunnasta. Tästä huolimatta liiketunnistin on altis häiriöille ja aina klikkaukset tai käden liikkeet eivät onnistu halutulla tavalla.

Angry Birds vaatii tarkkuutta, ja peliä pelatessa liiketunnistimen takkuilu aiheuttaa välillä turhautumista. Tarkkuus kuitenkin paranee harjoittelun myötä ja kun valaistuksen saa säädettyä optimaaliseksi.

Parhaimmillaan Angry Birdsin pelaaminen sohvalta käsin on mobiiliversioiden tavoin sangen koukuttavaa, ja aika vierähtää kuin siivillä.

Pitemmissä pelisessioissa liiketunnistimen käytön ongelmaksi nousee kuitenkin se, että linturitsan käyttö tarkoilla käsieleillä alkaa ennen pitkää rasittaa pelaajan käsivartta ja rannetta. Luova tauko onkin pelin kanssa ajoittain tarpeen.

Illanviettoon kaverien kesken, mutta ei pistehirmuille

Angry Birdsin pelaaminen suurelta näytöltä tarjoaa hauskaa ajanvietettä suuremmankin kaveriporukan tai koko perheen illanviettoon. Kyseessä onkin mainio siirto yksin pelattavasta mobiilipelistä seurapeliksi.

Liiketunnistimen toiminta vaatisi kuitenkin vielä kehittämistä tarkkuutta vaativissa tehtävissä. On hyvin turhauttavaa, kun liike ei aina lähde toivotulla tavalla, ja pahat possut jäävät röhnöttämään kentälle.

Tästä syystä Angry Birds -älytelevisioversio ei ole paras vaihtoehto ennätysmäisiä pistemääriä jahtaaville pelureille. Jos olet yksinomaan jahtaamassa suunnattomia piste-ennätyksiä, niin siinä tapauksessa kännykän tai tabletin kosketusnäyttö toimii paremmin.

Mutta jos pidät lintujen nakkelusta kaveriporukalla näyttävästi televisiotuolista käsin, tarjoaa Angry Birdsin älytelevisioversio mitä mainiointa viihdettä.

Ääni- ja liiketunnistuksen käyttökelpoisuus arkikäytössä

Kuten Angry Birdsin pelaamisen yhteydessä tuli jo huomautettua, Smart TV:n liiketunnistimen tarkkuus vaatisi vielä pientä hiomista. Hämärässä tilassa ominaisuus ei toimi ja joskus liiketunnistin saattaa tulkita jopa pään liikkeen käden heilutukseksi.

Tästä huolimatta liiketunnistin toimii hyvin valaistussa tilassa pääsääntöisesti tyydyttävästi.

Kädellä pystyy kohtalaisen helposti ohjailemaan kursorinuolta ja valitsemaan kanavia sekä muuttamaan äänenvoimakkuutta. Lisäksi liikkeillä pystyy ohjailemaan monipuolisesti television eri valikkotoimintoja ja verkko-ominaisuuksia.

Arkikäytössä havaitsimme kuitenkin äänikomentojen toimivan kanavasurffailussa elekomentoja kitkattomammin.

Puhekomennot otetaan käyttöön sanomalla televisiolle "Hi TV". Tämän jälkeen televisiolle voi antaa yksinkertaisia komentoja suomeksi. Laite ymmärtää hyvin eri henkilöiden puhetta, ja kanavat vaihtuvat kitkattomasti puheen avulla.

Hieno ominaisuus on myös se, että laitteen voi sammuttaa ja laittaa päälle pelkkien äänikomentojen avulla.

Äänikomennot ovat siis mainio lisä, mutta muut perheenjäsenet saattavat alkaa nopeasti valittaa komentoja huutavasta television katsojasta. On hankala mennä nukkumaan, jos viereisestä huoneesta kuuluu jatkuvasti huutoa: "Kanava ylös! Ääni alas! Kanava alas! Peruuta!".

Itse asiassa suurimmalle osalle käyttäjistä perinteinen kaukosäädin on luultavasti edelleen se helpoin ja nopein tapa television ohjaukseen.

Television oman nettiselaimen käytössä paras vaihtoehto olisi puolestaan lisävarusteena hankittava fyysinen näppäimistö kosketushiirilevyllä varustettuna.

Televisio lähestyy tietokonetta

Samsungin älytelevisio todellakin pursuaa eri ominaisuuksia, joita voi lisätä entisestään lataamalla verkosta sovelluksia.

Laite tarjoaa televisiotoimintojen lisäksi eväät netissä surffailuun ja sosiaalisen median käyttöön. Valikoista löytyy muun muassa YouTube, Skype sekä Facebook- ja Twitter-sovellukset. Tuplaydinprosessorilla varustettu älytelevisio alkaakin muistuttaakin jo lähinnä suureen näyttöön integroitua mediatietokonetta.

Ja mahdollisuus ladata television erikoisuusominaisuuksia hyödyntävä Angry Birds -versio on kieltämättä kutkuttava lisä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.