MTV:n tiedot: Neljänsiä koronarokotuksia ei olla Suomessa laajentamassa nuorempiin ikäluokkiin

Neljänsiä rokotuksia annetaan vasta vanhuksille – miksi? 3:32
Videolla kerrotaan, miksi neljänsiä koronarokotuksia ei nyt katsota tarpeellisiksi alle 80-vuotiaille.

MTV:n tietojen mukaan neljänsiä koronarokotuksia ei aiota epidemian hiipumisen vuoksi laajentaa ikääntyneistä nuorempiin ikäluokkiin ainakaan vielä.

Heikentyneen rokotussuojan vuoksi nelosrokotuksia suositellaan tällä hetkellä  immuunipuutospotilaiden lisäksi yli 80-vuotiaille, joista noin 40 prosenttia on ottanut rokotuksen.

Rokotusasiantuntijan mukaan viranomaiset ovat varautuneet nelosrokotusten käynnistämiseen väestössä laajemminkin, mutta se ei ole vielä tarpeen.

– Tämän hetkisillä rokotussuosituksilla eli yli 80 vuotiailla saavutetaan se, mikä on lääketieteellisesti perusteltavissa. Tämän vuoksi ei ole järkevää ajatella rokotuksien laajentamista väestössä, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Nohynekin mukaan tilannetta katsotaan uudestaan, jos tilanne niin vaatii. 

– Me olemme varustautuneet laajentamaan rokotuksia, jos epidemia nostaa taas päätään. Voi olla että se tapahtuu vasta syksyllä, Nohynek sanoo.

Omikronin kakkosvariantti on levinnyt valtavirukseksi koko Suomeen, mutta rokotukset tehoavat siihen hyvin.

– Rokotevalmistajat ovat kehittämässä uusia rokotteita, jossa on alkuperäinen Wuhanin variantti, mutta myös muita variantteja. Kysymys kuuluukin, ovatko nämä rokotukset sellaisia, joita sitten halutaan antaa mieluummin kuin pelkästään alkuperäistä varianttia vastaan kodaavaa rokotetta.

Rokotukset siirtynevät syksyyn

Nohynek kertoo, että THL keskustelee lääkevalmistajien ja asiantuntijoiden kesken useista rokotekysymyksistä kuten siitä, mikä on paras jatkorokote, missä aikataulussa se tulisi tehdä ja kuka tarvitsee rokotetta seuraavaksi.

Epidemiamerkkien tulkinta on erilaista eri maissa.

–  Rikkaista maista osa on jäänyt odottamaan neljännen rokotuksen kanssa syksyä, koska epidemia hiipuu. Toiset maat taas ovat sitä mieltä, että nelosrokotus tulisi antaa nyt vanhemmalle väestölle, mikä tarkoittaa esimerkiksi Yhdysvalloissa yli 50 vuotiaita ja Suomessa yli 80 vuotiaita, sanoo Nohynek.

Viranomaisten mukaan uusia koronamuunnoksia on havaittu. Niiden joukossa ei kuitenkaan ole yhtään huolestuttavaa muunnosta, josta voisi tulla deltan tai omkronin kaltainen maailmanlaajuinen epidemiaa pahentava valtavirus.

Lue myös:

    Uusimmat