MTV kokeili supertarkkaa TV-tekniikkaa, joka tekee tuloaan olohuoneisiin

Tavallista Full HD -näyttöä neljä kertaa tarkemman kuvan tarjoavia 4K/UHD -näyttöjä on ollut kauppojen hyllyillä jo jonkin aikaa, mutta varsinaista läpimurtoa huippurarkka teräväpiirtokuva ei ole vielä tehnyt.

Tähän on olemassa useitakin syitä: Ensinnäkin Full HD:ta (resoluutio:1920x1080) neljä kertaa tarkempaa 4K-materiaalia (resoluutio:3840x2160) ei ole käytännössä ollut saatavilla. UHD-televisiot ovat olleet myös melko hintavia. Lisäksi pelkkä perinteinen Full HD tarjoaa useimpien mielestä riittävän tarkan kuvan vielä 60 tuumaisissakin näytöissä.

Asiaan on tulossa kuitenkin mitä luultavimmin muutosta lähitulevaisuudessa: UHD-televisioiden hinnat ovat pudonneet räjähdysmäisesti alle vuodessa. 4K-materiaalia toistavan UHD-television saa omakseen jo alle kahdella tuhannella eurolla.

Ihmisen silmä myös tottuu yllättävän nopeasti yhä suurempiin näyttöihin. Käytettyäsi kuukauden ajan 65-tuumaista näyttöä alkaa 55-tuumainen näyttö vaikuttaa yllättävän pieneltä.

Kaikkein merkittävimpänä asiana 4K-kuvamateriaalia alkaa hiljalleen tulla saataville ja sitä voi myös kuvata itse uusilla älypuhelimilla tai videokameroilla.

MTV Uutiset pulahti ultratarkan kuvan kiehtovaan maailmaan. Kokeilimme Samsungin kaarevalla näytöllä varustettua 65-tuumaista UE65HU8500-UHD-televisiota. Tarkastelimme 4K-tekniikan toimivuutta Netflix-videopalvelussa, jossa on jo tarjolla hieman 4K-sisältöä. Lisäksi kuvasimme itse 4K-materiaalia Sonyn uudella FDR-AX100E-videokameralla.

Mutta puhutaanpa ensin hieman euromääristä: Kokeilussamme olleen Samsungin televion hinta liikkuu 3500 euron tuntumassa ja Sonyn kamera puolestaan maksaa 2000 euroa, eli kyseessä ei ole vielä monenkaan kukkarolle soveltuva järkevä sijoitus. Mutta jo vuoden päästä vastaavanlaisen kokoonpanon saa luultavasti kaupan hyllyltä huomattavasti halvemmalla.

Suuri ja kaareva näyttö

Samsung UE65HU8500 on monipuolinen, 65 tuumaisella UHD-näytöllä varustettu älytelvisio, joka tarjoaa suureen kokoonsa nähden yllättävän hyvälaatuista kuvaa myös tavallisella antenniverkon SD-kuvanlaadullakin.

Mutta luonnollisesti näyttö pääsee paremmin oikeuksiinsa mitä tarkempaa kuvaa on saatavilla. 

Näyttöpaneeli on muotoiltu kaarevaksi. Tässä kokoluokassa kaarevuus kykeneekin luomaan katsojalle jo elokuvateatterimaista syvyyttä ja ns. visuaalista surroundia.

Esimerkiksi jalkapallon MM-kisoja Full HD -laadulla katsottuna televisio tarjosi erittäin vangitsevan ja näyttävän katseluelämyksen. Tarjolla on myös kuvan dynaamisuutta korostava Football-mode-painike, mutta kyseinen ominaisuus vääntää television kontrastit niin reippaasti kaakkoon, että tämä tuskin on luonnollisen kuvan ystävien mieleen.

Katsoimme television Netflix-sovelluksen kautta 4K-tarkkuudella kuvattuja House of Cards- ja Breaking Bad -sarjoja.

Ensimmäinen huomio oli, että Netflixin kautta pystyy katsomaan 4K-materiaalia erittäin jouheasti. 

Netflixin käyttämä 4K-kuvan pakkaustekniikka tuntuukin olevan erittäin toimivaa joka tilanteessa ja kuva näyttää läheltäkin katsottuna loistavalta. Tästä Netflix ansaitseekin vuolaat kehut.

Ohjelmien kuvanlaatu on erittäin terävää, mutta ei kuitenkaan onneksi korostetun yliterävää, kuten televisiovalmistajien omissa esittelyvideoissa usein näkee. 

Esimerkiksi House of Cards -ohjelman 4K-kuvanlaatu on sitä luokkaa, että sen voisi laittaa pyörimään vaikka 100-tuumaiselle näytölle ja kuva näyttäisi silti hyvältä vain muutaman metrin päästä katsottuna.

Breaking Bad ja House of Cards -maratonin jälkeen jääkin vahva tunne, että 4K-materiaalia tarvitaan palveluun ehdottomasti lisää - ja pian!

Onneksi näin luultavasti tuleekin pian käymään.

Samsungin näytön reunoissa on havaittavissa lievää valovuotoa hämärässä tilassa katseltuna, mutta kokonaisuutena television kuvalaatua voi luonnehtia erinomaiseksi.

Älytelevisiotoiminnot ovat selkeät ja loogisesti toteutetut.

Erityistä plussaa televisio ansaitsee siitä, että myös tavallinen SD-kuva näyttää varsin miellyttävältä näytön kautta.

Sony FDR-AX100E: Veitsenteräviä kotivideoita

Huiputarkan kuvan ystävän ei tarvitse jäädä tumput suorina odottelemaan 4K-materiaalin saapumista videopalveluihin. 4K-materiaalia voi nimittäin kuvata myös itse.

Kuvasimme testimateriaalia Sonyn FDR-AX100E-4K-videokameralla.

Kamera on helppokäyttöinen ja se myös istuu kädessä hyvin, vaikka kooltaan se ei olekaan pienimmästä päästä.

4K-tarkkuus ei tuota pettymystä kotivideoitakaan kuvatessa. Kuva on luonnollista ja terävää. Omia otoksia voi katsella vaikka vain metrin päässä suuresta näytöstä ja kaikki yksityiskohdat näkyvät kirkkaina koko kuva-alalla. 

Kun videota kuvaa näin kovalla tarkkuudella ja sitä katsotaan 65-tuumaiselta suurelta näytöltä, niin pienetkin tärähdykset kuvauksessa näkyvät selvästi ja ne ovat melko häiritseviä.

Kameran mukaan kannattaakin hankkia saman tien tärähtelyjä eliminoiva kevyt jalusta.

Videokameralla voi toki kuvata myös pienemmällä tarkkuudella, mutta jos muistikortilla vain riittää tilaa, niin kannattanee kuvata täydellä tarkkuudella. Näin kuvaa kelpaa katsella myös vuosikymmenten päästä, vaikka materiaalia katsottaisiin joskus tulevaisuudessa koko huoneen seinän kokoiselta 8K-näytöltä.

Mutta ennen 8K:n saapumista, pysytäänpä kuitenkin vielä 4K-materiaalissa: Kokeilumme perusteella 4K-kuvankaatu ei ole pelkkää turhaa markkinointihössötystä. 4K-kuvanlaatu kaipaa kuitenkin ehdottomasti seurakseen suuren näytön. 55-tuumaisessa näytössä Full HD:n tarjoama tarkkuus riittää vielä varsin hyvin. Kokeilemassamme 65-tuumaisessa näytössä 4K:n huipputarkkuus pääsee jo paremmin oikeuksiinsa.

Lupaavaa kokeilussamme oli se, että 4K-materiaalia on jo saatavilla ja se toimii hyvin kotioloissa. Lisäksi itse kuvattu 4K-materiaali näyttää upealta.

4K/UHD-tekniikka ei enää ole läheskään niin marginaalinen tuote kuin vielä vuosi sitten. Kun mennään vielä ajassa hieman eteepäin, niin 4K:lla on hyvät mahdollisuudet yleistyä ihmisten olohuoneissa. 

Lue myös:

    Uusimmat