Mainos

Montrealin ilmastokokouksessa tärkeä päivä

Neuvotteluissa on tarkoitus käynnistää lopullisesti Kioton ilmastopöytäkirjan kattava järjestelmä.

Yli 180 valtiota on ollut viikon alusta asti koolla Monteralissa pohtimassa, mihin toimiin on ryhdyttävä, kun Kioton ilmastopöytäkirja päättyy vuonna 2012. Lähes kaksi viikkoa kestävässä kokouksessa tunnustellaan mahdollisuuksia pienentää päästöjä entisestään.

Tänään Montrealin ilmastokokouksissa on odotettavissa tärkeä päivä, sillä neuvotteluissa on tarkoitus käynnistää lopullisesti Kioton ilmastopöytäkirjan kattava järjestelmä. Näin kertoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Outi Berghäll.

- Se on iso kysymys. Keskiviikkona pitäisi saada järjestelmä lopullisesti käynnistettyä hyväksymällä toimeenpanosäännöt, Berghäll sanoi eilen puhelimitse Montrealista.

Mikäli säännöistä päästään sopimukseen, Kioton pöytäkirjan toimeenpano on lopullisesti sinetöity.

- Se on merkittävä virstanpylväs monessakin mielessä, Berghäll huomauttaa.

Samalla aletaan käsitellä myös erilaisia toimeenpanoon liittyviä käytännön tehtäviä. Teollisuusmailla on Kioton pöytäkirjan mukaan sitovia päästövähennysvelvoitteita. Ne voivat toteuttaa yhdessä muiden maiden kanssa päästöjä vähentäviä hankkeita ja saada hyväkseen näistä saadut päästövähennykset.

Montrealin neuvottelut alkoivat maanantaina ja niitä käydään virkamiestasolla ensi viikon keskiviikkoon asti. Tuolloin paikalle saapuvat eri maiden ministerit.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.