Mainos

Moni ylipainoinen kärsii kuumuudessa

Keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä on älähtänyt jo useampikin ihminen, jonka mielestä helteet alkavat jo riittää. Erityisen kovaa aikaa hellejakso on heikkokuntoisille - vanhuksille, sairaille mutta myös ylipainoisille.

- Itseäni helteet eivät haittaa, mutta ymmärrän varsinkin lihavia, jotka voivat kuumuudessa pahoin, sanoo Forecan meteorologi Juha Föhr.

- Olen sanonutkin suoraan muutamille ihmisille, että läskit hikoilevat. Ihmisten pitäisi todella kiinnittää lihavuuteen huomiota, sillä se on todellinen aikapommi.

- Helteillä tilanne kulminoituu, sillä se on tasan niin, että lihavana hikoilee. Tiedän sen itse, sillä siinä vaiheessa kun itse olin lihavampi, hikoilin helposti. Nyt en hikoile kovinkaan paljon, vaikka olisi kuumakin päivä, Föhr kertoo.

Föhrin mielestä helteet ovat ennen kaikkea asennoitumiskysymys.

Piilevä sairaus voi hankaloittaa oloa

Ylipaino on asiantuntijoiden mukaan merkittävä terveysriski ja se aiheuttaa kustannuksia yhteiskunnalle.

- Ylipainoiset voivat kokea kuumuuden rankempana kuin normaalipainoiset, mutta lääketieteelliseltä kannalta kuumuudesta on eniten haittaa ihmisille, joilla on joku krooninen sairaus. Jos ylipainoisella on todella tukalaa kuumuudessa, niin hänellä on todennäköisesti muitakin sairauksia. Jos on täysin terve ja ylipainoinen, niin tuskin se kuumuus niin vaikuttaa, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Vuorela Terveystalosta.

Vuorela kuitenkin muistuttaa, että monella ylipainoisella voi olla piileviä sairauksia, esimerkiksi sokeritauti, jotka vaikuttavat.

Helteestä selviämisen keinot ovat ylipainoisella samat kuin normaalipainoisellakin - pitää juoda tarpeeksi ja oleskella varjossa kuumimpana aikana.

- Normaalistikin ihmisen pitäisi juoda 1,5-2 litraa vettä, mutta tällaisella kuumuudella ainakin tuon verran, mielellään enemmänkin. Eikä juomisella tarkoiteta vain virvoitusjuomia, joissa on paljon sokeria, vaan ihan tavallista vettä.

Helleaalto lisää kuolleisuutta jonkin verran, mikä Vuorelan mukaan johtuu osittain siitä, että suomalaiset eivät osaa varautua niihin. Oikeilla toimilla helle ei ole vaarallista kuin riskiryhmille.

Helteestä innostus laihduttamaan

Vaarallista tai ei, moni ylipainoinen kokee pitkittyvän hellejakson tukalaksi ja hikoilemisen inhottavaksi. Vuorela sanoo, että helle voi olla hyvä sysäys laihduttamiseen, mutta pysyvä ja terveellinen painonpudotus vie aikaa.

- Yli puolen kilon laihtumista viikossa ei suositella, sillä ihmisen elimistön pitää painon putoamiseen tottua. Nyt kannattaa helteilläkin kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että jättää rasvaiset ruuat syömättä.

Ylipainoisille suositellaan yleensä liikuntaa laihdutuskeinona, mutta erityisesti helteillä se on monelle liian rankkaa. Vuorelan mukaan tärkeintä on muutenkin se, mitä suuhunsa pistää.

- Laihtuminen kannattaa aloittaa ruuan määrän vähentämisestä. Nyt kannattaa syödä paljon tuoreita vihanneksia, sillä ne ovat terveellisiä kaikille ja lisäksi hyviä tähän aikaan vuodesta. Toivottavasti helle sysää suomalaiset laihduttamaan, sillä kyllähän se normaalipaino on se tavoiteltava tila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.