Mainos

Mongolian vaaleissa päätetään maan mineraalirikkauksien käytöstä

Äänestysosanoton on arveltu nousevan korkeaksi Mongolian tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa. Edellisten vaalien jälkeen ei pystytty muodostamaan vakaata hallitusta, vaan pääministeri on vaihtunut jo kolmasti.

Nytkin Mongolian kansan vallankumouspuolue (MPRP) ja demokraattinen puolue ovat kyselyissä olleet lähes tasavahvoja. Jos kumpikaan ei saa ehdotonta enemmistöä 76-jäseniseen parlamenttiin, suureen huraaliin, pääsevät pikkupuolueet ratkaisijan asemaan.

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on saada kuriin inflaatio, joka kipusi yli 15 prosenttiin viime vuonna, sekä päättää kaivosinvestointisopimuksesta. Ulkomaiset kaivosyhtiöt Ivanhoe Mines ja Rio Tinto lupaavat Mongolian bruttokansantuotteen nousevan 34 prosenttia, jos sopimus hyväksytään.

Sopimus antaisi kaivosyhtiöille oikeudet Gobin erämaan kulta- ja kupariesiintymiin. Erämaasta uskotaan löytyvän myös hiiltä ja uraania.

Kumpikin kahdesta pääpuolueesta tukee investointisopimusta, mutta pikkupuolueet pelkäävät Mongolian rikkauksien valuvan sopimuksen myötä ulkomaisille yhtiöille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.