Mainos

Monet matkat kallistuvat heikon euron takia

Suomalaisille kuluttajille euron arvon aleneminen aiheuttaa kalliimpia euroalueen ulkopuolisia matkoja. Myös euroalueelle kalliimmaksi käynyt öljy kallistaa lentolippujen hintaa.

Euroalueen ulkopuolelle matkustaville hotellivarausten hinnatkin voivat yllättää. Jos hotellivaraus on tehty esimerkiksi talvella hintaan 150 dollaria, silloin euro-hinta olisi ollut 100 euroa. Mutta jos hotelli maksetaankin vasta nyt kesällä, hinta nousee 125 euroon.

Nordean analyytikko Jan von Gerich kertoo, että markkinoilla kehitys menee trendeissä. Euron suhde dollariin on tällä hetkellä 1,22, mutta historiallisesti euroalue ei ole niin heikoilla kuin joskus 2000-luvun alussa.

- Yhdysvalloissa on myös velkaongelmia, ja jos sieltä kuuluu huonoja uutisia, euron arvo saattaa hetkellisesti nousta.

Thaimaa kallistunut, mutta silti halpa

Jos viime vuonna matkusti suomalaisten suosittuun lomakohteeseen Thaimaahan, selvisi vähemmällä rahamäärällä. Euro on heikentynyt bahtiin nähden 16 prosenttia viime vuoden lopusta. Von Gerich kuitenkin muistuttaa, että euro on ollut valuuttana aikaisemmin jopa poikkeuksellisen vahva, ja tästä johtuu tämä hyvin suurelta vaikuttava pudotus.

- Prosenttiluku ei todellisuudessa ole niin dramaattinen, von Gerich selventää.

Vaikka Thaimaa onkin kallistunut, se on silti halpa maa, ja paikan päällä tuotteet pysyvät edelleen halpoina Suomeen verrattuna. Matka kohteeseen on kuitenkin yhä kalliimpaa: kaukomatkojen lentohinnat ovat nousseet jo viisi prosenttia öljyn kallistumisen takia.

Ruotsin- ja Viron-risteilyjen hinnat pysyvät ennallaan

Viking Linen tiedottaja Christa Blomqvist kertoo, että vaikka euro on heikentynyt Ruotsin kruunuunkin nähden, laivassa ostettujen tuotteiden hinnat säilyvät ennallaan. Tällä hetkellä yhdellä eurolla saa 9,6 kruunua, viime vuonna eurolla parhaimmillaan sai 11,8 kruunua. Viron valuutta on kiinnitetty euroon, joten valuutan heikkeneminen ei vaikuta Viron-matkailun hintoihin.

- Laivoissa hinnat eivät muutu aina, kun pörssikurssit heilahtelevat. Hinnat pysyvät samoina niin laivan tuotteissa kuin matkojen hinnoissakin, Blomqvist kertoo.

Von Gerich sanoo, että euron heikentyminen kruunuun nähden ei ole yhtä voimakasta kuin heikentyminen dollariin nähden.

- Kruunun suhteen huippulukemat ovat hyvin lyhytaikaisia, ja yleensä kurssi on vakaa, hän sanoo.

HS: Välimeren maat hyötyvät eniten ulkopuolisista matkustajista

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että euroalueen ongelmamaat, eli Kreikka, Italia, Espanja ja Portugali hyötyvät eniten euroalueen ulkopuolelta tulevista matkustajista. Välimeren maille matkailu on suurta bisnestä.

Samalla, kun euroalueen ulkopuoliset matkat kallistuvat euromaille, alueen ulkopuolelta tulevien matkakustannukset alenevat.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.