Mainos

Monet amerikkalaiskoulut haluavat päättää oppilaiden vaatetuksesta

Koulujen alkamisen lähestyessä monissa Yhdysvaltain koulupiireissä mietitään kiivaasti pukeutumissääntöjä. Koulut yrittävät tiukempien sääntöjen avulla kitkeä esimerkiksi merkkivaatteista käytäviä tappeluja, liikaa seksikkyyttä ja jengien tunnusmerkkejä.

Nykyään onkin jo yleistä, että hattujen ja muiden pääkappaleiden käyttö koulussa on kielletty. Yleensä listalle yltävät myös tyttöjen spagettiolkaimet, minihameet ja napapaidat. Oppilaat joutuvat myös luopumaan t-paidoistaan, joiden tekstit ovat opettajien mielestä liian rajuja.

Vankihaalari vaihtoehtona

Monissa kouluissa ollaan valmiita menemään pidemmällekin. Gonzalesissa Texasissa sijaitseva koulupiiri on päättänyt, että pukeutumissääntöjä rikkova oppilas joutuu sonnustautumaan koulupäivän ajaksi ylleen tummansinisen, vankien asua muistuttavan kokohaalarin.

Koulu saattaa joutua katumaan päätöstään, sillä jotkut oppilaat ovat innoissaan "rangaistuksesta".

- Puhuin joillekin kavereilleni siitä, ja he sanoivat rikkovansa sääntöjä vain saadakseen pukeutua haalariin, kertoi lukiolainen Jordan Meredith paikalliselle tv-asemalle.

Koulupiirin kuri on melkoinen: hameiden on ulotuttava polveen, hihattomat paidat, shortsit ja tiukat farkut on kielletty. Pojilta on kielletty hatut, pitkät hiukset ja korvakorut.

Univormut lisääntyvät

Monissa muissakin kouluissa on siirrytty lähes univormumaiseen pukeutumiseen. Columbiassa Tennesseessä oppilaiden on pukeuduttava yksivärisiin kauluksellisiin t-paitoihin ja siisteihin housuihin, perusfarkkuihin tai hameeseen. Koulu hyväksyy vain kuusi eri väriä t-paitoihin.

Coolidgessä Arizonassa puolestaan nuorten suosimia varvastossuja saavat käyttää vain lukiolaiset.

Yhdysvalloissa yhä useammat valtion koulut pohtivatkin siirtymistä koulu-univormuihin. Niiden on todettu kohentavan koulurauhaa selvästi.

Esimerkiksi lähes kaikki New Orleansin julkiset koulut vaativat oppilailta univormut, niiden käyttö on yleistä myös muun muassa Miamissa, Chicagossa ja Bostonissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.