Mainos

Mladicin ensimmäiset päivät kuluvat eristyssellissä

Sotarikoksista syytetty Ratko Mladic on viettänyt ensimmäisen yönsä Haagissa, YK:n alaisen tutkintavankilan sellissä.

Entinen serbikenraali lennätettiin eilen illalla Serbian hallituksen lentokoneella Rotterdamin lentokentälle vain tunteja sen jälkeen, kun belgradilainen tuomioistuin hylkäsi Mladicin asianajajien ja omaisten valituksen. Puolustus vastusti siirtoa Haagiin syytetyn huonon terveydentilan vuoksi.

Lentokoneen laskeutumista seurasi kaksi poliisihelikopteria ja tiukat turvatoimet jatkuivat myös maassa. Poliisit sulkivat maanteitä muulta liikenteeltä ja sotarikoksista syytetyn Mladicin matka Haagiin turvattiin poliisisaattueella.

- Voin vahvistaa, että Ratko Mladic on nyt ICTY:n hallussa. Lentokentällä häntä olivat vastassa oikeusistuimen viranomaiset ja Hollannin turvallisuusviranomaiset. Hänet on nyt siirretty tutkintavankilaan, jossa hän pysyy koko oikeudenkäynnin ajan. Lähes 16 vuoden pakoilun jälkeen hän on siellä missä haluammekin hänet nähdä, kertoo Jugoslavia-tuomioistuimen ICTY:n tiedottaja Nerma Jelacic.

Mladic sai heti eilen haltuunsa syytekirjelmän ja viranomaiset selittivät hänelle vankilan säännöt ja oikeusprosessin kulun. Syytetty sai myös listan puolustusasianajajista ja passituksen terveystarkastukseen.

Ratko Mladic viettää ensimmäiset päivänsä tutkintavankilan eristyssellissä ja vasta myöhemmin hänelle annetaan lupa liikkua muiden vankien kanssa. Tiedottaja Jelacicin mukaan jokainen uusi vanki eristetään aluksi muista rakennuksen asukkaista. Mladicin lisäksi ICTY:n tutkintavankilassa on parhaillaan 36 muuta vankia, jotka odottavat oikeusprosessinsa päättymistä.

ICTY:n mukaan Mladic astuu ensimmäisen kerran oikeuden eteen perjantaina. Tiedottaja Jelacicin mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, kuinka kauan oikeudenkäynti Mladicia vastaan kestää Haagin Jugoslavia-tuomioistuimessa.

69-vuotiasta Ratko Mladicia syytetään kansanmurhasta ja muista rikoksista Bosnian sodassa 1992-1995. Hänen epäillään olevan vastuussa muun muassa noin 8000 muslimimiehen ja -pojan joukkomurhasta Srebrenican kaupungissa kesällä 1995. Syytekirjelmässä on yli 70 murhatapausta kahdessakymmenessä kunnassa Bosnia ja Herzegovinassa. Syytteiden mukaan Mladicin johtamat serbijoukot kiduttivat psyykkisesti, fyysisesti sekä seksuaalisesti vangeikseen ottamiaan siviilejä. Lisäksi Mladicia syytetään tuhansien Sarajevon siviilien kuolemasta kranaatti-iskuissa ja salamurhissa.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.