Mitkä koronarajoitukset koskevat minua? Täältä löydät tiedot kotipaikkasi tilanteesta

1:27
Tällaisia rajoituksia aluehallintovirasto on asettanut.

Aluehallintovirastot ovat antaneet eri puolilla maata erilaajuisia määräyksiä liittyen kokoontumisrajoituksiin, erilaisten tilojen auki pitämiseen sekä maahan tuleville henkilöille tehtäviin terveystarkastuksiin.

Valtaosa määräyksistä tulee voimaan maanantaina 1. maaliskuuta, mutta joissain aluehallintovirastoissa uusien rajoitusten on ilmoitettu tulleen voimaan jo kuluvalla viikolla.

Aluehallintovirastojen määräyksiin voi tutustua aluehallintoviraston verkkosivuilla.

Koronarajoitukset eivät tule jäämään tähän. Hallituksen tarkoitus on saada voimaan maaliskuussa uusia rajoituksia, joilla muun muassa voitaisiin sulkea ravintolat väliaikaisesti. Hallituksen suunnittelemista koronarajoituksista löytyy lisää tietoa valtioneuvoston sivuilta

Aluehallintoviraston lisäksi sairaanhoitopiirit ovat antaneet suosituksia ihmisille koronariskin vähentämiseksi. Löydät omat paikkakuntasi suositukset paikallisen sairaanhoitopiirin sivuilta. Lista sairaanhoitopiirien osoitteista löytyy muun muassa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta.

Ajankohtaiset koronarajoitustiedot

Täältä löydät ajantasalla olevat tiedot alueesi koronarajoituksista:

Alla MTV Uutiset listaa aluehallintovirastojen eri maakunnille helmikuun lopussa antamat uudet rajoitukset.

Uusimaa

Helsingin, Espoon, Vantaan, Keravan, Järvenpään, Kauniaisten, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella suljetaan maaliskuun kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi laajalti erilaisia harrastus- ja ajanviettotiloja. Esimerkiksi kuntosalit, ryhmäliikuntatilat, uimahallit ja kylpylät, tanssipaikat ja harrastajateatterit, eläintarhat ja teemapuistot, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan, jos niissä viettää aikaa kerrallaan yli kymmenen henkilöä.

Tiloja voidaan käyttää kuitenkin vuonna 2009 syntyneiden tai sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan, ammattiurheiluun sekä perhe- ja yksityselämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Muualla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella yksityisten ja julkisten tilojen tulee varmistaa lähikontaktien välittäminen, jos sisätilassa toimintaan osallistuu yli kymmenen tai ulkona yli 50 henkilöä. Jos tämä ei ole mahdollista, ei tiloja saa käyttää.

HUS-alueella yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Rajanylityspaikoilla edellytetään järjestettäväksi terveystarkastukset ja koronatestit niiden kautta maahan saapuville henkilöille, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä. Uudellamaalla tämä koskee käytännössä Helsinki-Vantaan lentoasemaa ja Helsingin matkustajasatamia Eteläsatamassa, Länsisatamassa, Katajannokalla ja Vuosaaressa.

Kymenlaakso

Kymenlaakson alueella on edelleen kielletty kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Aluehallintoviraston päätöksessä Vaalimaan rajanylityspaikalla edellytetään järjestettäväksi terveystarkastus ja koronatesti sen kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä.

Satakunta ja Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä kiristettiin enintään kuuteen henkilöön.

Lisäksi erikseen Rauman ja Huittisten alueella muiden tilojen kuin ravintoloiden asiakasmääriä rajoitettiin.

Toimijoiden, olivat sitten uskonnollsia yhteiskuntia, yrityksiä tai muita toimijoita, tulee lopettaa yli 10 samanaikaisen oleskelijan sisätilojen ja yli 50 hengen ulkotilojen käyttö, jos näissä ei henkilöiden lähikontakteja ei pystytä tosiasiallisesti välttämään.

Rajoitukset koskevat kyseisiä kuntia siksi, koska niissä koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on selvästi muuta Satakuntaa korkeampi.

Turun ja Naantalin edellytetään järjestävän rajanylityspaikoilleen terveystarkastuksen ja koronatestin niiden kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä.

Kainuu

Kainuussa voidaan järjestää enintään 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, jos niissä noudatetaan viranomaisten turvallisuusohjeita.

Kuusamon, Vartiuksen ja Kajaanin rajanylityspaikoille edellytetään järjestettävän terveystarkastus ja koronatesti niiden kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä.

Lappi

Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion, Utsjoen, Enontekiön ja Muonion kuntien rajanylityspaikoille edellytetään järjestettävän terveystarkastus ja koronatesti niiden kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä.

Vanhastaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella oli kielletty sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 ihmistä. Pienemmät tilaisuudet voidaan järjestää edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Etelä-Savo

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin Essoten alueella tulee rajoituksia muiden tilojen kuin ravintoloiden käyttöön. Tilojen tulee tehdä suunnitelma siitä, miten ne estävät henkilöiden lähikontaktit, eli käytännössä näiden olemisen alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuuttia. Velvoite koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun tai yli 50 hengen ulkotiloja.

Toimijoiden on tehtävä näistä kirjallinen suunnitelma, ja jos toimintaa ei voida ehtojen mukaan täyttää, ei tiloja myöskään saa käyttää.

Avi ei mainitse Sosterin eli Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän aluetta. Sosteri on itse suosittanut, että turvavälit pitäisi varmistaa yli 10 hengen tiloissa ja yksityis- ja yleisötilaisuudet suositellaan rajoittamaan enintään kuuteen henkilöön.

Itä-Suomen aluehallintovirasto oli vanhastaan kieltänyt alueella yli 20 hengen yleisötilaisuudet tai yleiset kokoukset.

Pohjois-Savo

Kuopion lentoasemaa Siilinjärvellä järjestetään terveystarkastukset ja koronatestit niiden kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä.

Vanhastaan yli 20 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on ollut kiellettyä koko Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella, myös Pohjois-Savossa.

Pohjois-Karjala

Itä-Suomessa edellytetään järjestettävän rajanylityspaikoille terveystarkastukset ja koronatestit niiden kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä. Päätös koskisi Joensuun lentoasemaa Joensuussa, Niiralan rajanylityspaikkaa Tohmajärvellä ja Inarin tilapäistä rajanylityspaikkaa Lieksassa.

Vanhastaan yli 20 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on ollut kiellettyä koko Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella, myös Pohjois-Karjalassa.

Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella on kielletty kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja vastaavat kokoontumiset.

Pirkanmaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella yleisötilaisuuksien tai yleisten kokousten osallistujamäärä rajoitettiin 10 henkilöön. Myös Punkalaidunta koskevat samat säännöt.

Keski-Suomi

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueilla yleisötilaisuuksien tai yleisten kokousten osallistujamäärä rajoitettiin 10 henkilöön.

Pohjanmaa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella yleisötilaisuuksien tai yleisten kokousten sallittu maksimiosallistujamäärä rajoitettiin 6 henkilöön.

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaalla yli 10 hengen yleiset yleisötilaisuudet on kielletty. Sitä pienempien ryhmien tilaisuudet voidaan järjestää noudattaen hygienia- ja turvallisuusohjeita.

Oulun edellytetään järjestävän rajanylityspaikoilleen terveystarkastuksen ja koronatestin niiden kautta maahan saapuville, jos näillä ei ole testistä vapauttavaa selvitystä.

Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yleisötilaisuuksien tai yleisten kokousten osallistujamäärä rajoitettiin 20 henkilöön. Määräys ei koske Reisjärveä.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yleisötilaisuuksien tai yleisten kokousten osallistujamäärä rajoitettiin 10 henkilöön.

Kanta-Häme

Kanta-Hämeen alueella on edelleen kielletty kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

Päijät-Häme

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella on edelleen kielletty kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja