Mainos

Mitä puoliso kertoo presidenttiehdokkaasta? Asiantuntija vastaa

Presidenttiehdokkaiden puolisot ovat olleet huomenna huipentuvan vaalitaistelun aikana esillä hienovaraisesti ja melko vähän. Näin arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– He ovat yksityishenkilöitä, joilla on oma elämänsä. Ehdokkaat eivät ole halunneet ehdoin tahdoin lisätä puolisoidensa taakkaa, Railo sanoo.

Aivan näkymättömissä puolisot eivät kuitenkaan ole näissäkään vaaleissa olleet. Esimerkiksi Paavo Väyrysen (kesk.) puoliso Vuokko Väyrynen, Pekka Haaviston (vihr.) puoliso Antonio Flores ja Paavo Lipposen (sd) puoliso Päivi Lipponen ovat olleet miestensä rinnalla melko näkyvästi esimerkiksi televisio-ohjelmissa, naistenlehdissä ja mainoskampanjoissa.

Haavisto on Railon mielestä halunnut korostaa suvaitsevia ja liberaaleja arvojaan esiintymällä yhdessä puolisonsa kanssa.

– Haavistoon liittyy samankaltaisia symboliarvoja kuin esimerkiksi Tarja Haloseen. Halonen oli maailmassa ensimmäisiä naisia, joka nousi presidentiksi. Haavisto taas olisi maailman ensimmäisiä avoimesti homoseksuaaleja presidenttejä.

Väyrynen sen sijaan on halunnut vedota perinteisempiin äänestäjiin.

– Väyrysen kampanjassa halutaan tuoda esiin hänen konservatiivia arvojaan perheen kautta. Samalla on luotu kontrastia, hyvässä ja huonossa, Haavistoon ja hänen puolisoonsa, Railo arvioi.

Puolisoiden pitkä historia

Railo ei kuitenkaan halua liioitella puolisoiden merkitystä presidentinvaalissa.

– Se on vain detalji suuressa kokonaisuudessa. En esimerkiksi usko, että Timo Soinin tai Paavo Arhinmäen gallupkannatus olisi heikentynyt siitä, etteivät he ole halunneet ottaa puolisoitaan mukaan kampanjaansa. Heillä on siihen täysi oikeus, Railo muistuttaa.

Presidenttiehdokkaiden puolisoiden tuominen julkisuuteen alkoi Railon mukaan 1980-luvun alkupuolella, Mauno Koiviston valinnan aikaan. Siitä lähtien ehdokkaita ja heidän puolisoitaan on esitelty esimerkiksi naistenlehdissä.

– Esimerkiksi Martti Ahtisaaren esiintymistä puolisonsa Eeva Ahtisaaren kanssa Tuttu juttu -show'ssa on pidetty tärkeänä tekijänä Ahtisaaren nousemisessa presidentiksi.

Miksi puoliso kiinnostaa?

Halusivatpa ehdokkaat sitä tai eivät, heidän puolisonsa kiinnostavat suomalaisia. Railon mukaan keskeisin syy on se, että puolisot paljastavat ehdokkaista asioita, joita ei muuten olisi mahdollista tietää.

– Yksityiselämää pidetään sellaisena alueena, jota on mahdotonta teeskennellä. Sen uskotaan kertovan lahjomattomasti jotain ehdokkaan arvoista ja minuudesta. Puoliso paljastaa ihmisen todellisen luonteen, Railo sanoo.

Gallupien perusteella mahdolliselle toiselle kierrokselle ovat vahvimmin menossa kokoomuksen Sauli Niinistö sekä vihreiden Haavisto tai keskustan Väyrynen. Railo uskoo, että puolisoiden merkitys korostuu toisella kierroksella, etenkin jos vastakkain ovat Haavisto ja Niinistö.

– Haaviston parisuhde kertoo hänen maailmankuvastaan ja se erottaa hänet konservatiivisemmasta Niinistöstä. Uskoisin, että puolisoiden symboliarvo olisi tässä kisassa suuri, Railo perustelee.

Sen sijaan Väyrysen ja Niinistön kamppailuun puolisoita ei kaivattaisi niinkään paljon.

– Heidän kohdallaan puolisoiden symboliarvo ehdokkaita erottavana tekijänä olisi vähäinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.