Missä voi tehdä avustetun itsemurhan?

Sveitsissä, Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa voi saada kuolinapa ja tehdä lääkärin avustaman itsemurhan. Kuolinavun salliminen tietyin edellytyksin on näissä maissa kirjattu lakiin.

Avustettuun itsemurhaan liittyvä lainsäädäntö ja muut säädökset eivät ole läheskään kaikissa maissa yksiselitteisiä. Ne jättävät tilaa tulkinnoille ja herättävät siksi paljon hyvin kiivastakin keskustelua.

Suomessa aktiivinen kuolinapu on kielletty rikoslaissa myös siinä tapauksessa, että ihminen sitä pyytää omasta vapaasta tahdostaan. Itsemurhan avustaminen taas ei ole rangaistavaa.

Suomessa tehtiin vuonna 1996 kaksi lakialoitetta kuolinavusta. Ne eivät johtaneet muutoksiin.

Viime vuonna eutanasiasta järjestettiin kansalaisaloite. Mielipidemittausten mukaan kolme neljästä suomalaisesta kannatti aloitetta. Kannatusilmoituksia eli allekirjoituksia ei kuitenkaan lopulta saatu riittävästi eikä aloitetta siksi voitu viedä eduskunnan käsittelyyn.

Aktiivinen kuolinapu

Eutanasialla eli armomurhalla tarkoitetaan käytännössä ja yleisesti toisen vakavasti sairaan ihmisen surmaamista hänen omasta vapaaehtoisesta pyynnöstään. Jotkut puhuvat myös pehmeämmin toisen kuoleman sallimisesta.

Monissa Euroopan maissa ei juuri käytetä eutanasia sanaa, vaan puhutaan mieluummin aktiivisesta tai passiivisesta kuolinavusta sekä avustetusta itsemurhasta. Myös viimeksi mainitussa avustaja voi olla joko aktiivinen tai passiiinen.

Kuolinavun tai avustetun itsemurhan, tavoitteena on lopettaa ihmisen sietämätön kärsimys, jota ei enää voidaan millään keinoilla lievittää. Oleellista on, että asianomainen tekee päätöksen omien päiviensä päättämisestä oikeustoimikelpoisena ja vapaaehtoisesti ilman ulkoisia paineita.

Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa on säädetty laki kuolinavusta. Siellä lääkäri voi määrätä potilaalle lääkkeen itsemurhatarkoitukseen.  

Ohessa katsaus siitä, miten avustettuja itsemurhia ja kuolinapua säädellään ja toteutetaan käytännössä tietyissä Euroopan maissa.

RUOTSI JA MUUT POHJOISMAAT 

Ruotsissa passiivinen eutanasia on nykyisen tulkinnan mukaan sallittua. Norjassa sekä aktiivinen kuolinapu että itsemurhan aktiivinen avustaminen on kielletty. Sama koskee Tanskaa, missä passiivinen ja epäsuora kuolinapu kuitenkin sallitaan. 

HOLLANTI

Hollannissa kuolinapu on rangaistava teko, josta voi saada 12 vuotta vankeutta. Itsemurhaa aktiivisesti avustanutta lääkäriä ei kuitenkaan syytetä, jos asia hoidetaan tiettyjen tiukkojen sääntöjen mukaan. Lääkärin pitää varmistua, että potilas haluaa vapaaehtoisesti apua päiviensä päättämiseen ja että hänen kärsimyksensä ovat todella sietämättömiä eikä niitä voidaan millään järkevällä keinolla lievittää. Toisen riippumattoman lääkärin pitää vielä vahvistaa päätös. Toteutuneita tapauksia arvioidaan kahden vuoden välein.

BELGIA 

Belgiassa aktiivinen kuolinapu ei ole lain mukaan rangaistava teko, jos tietyt ehdot täyttyvät. Nämä ehdot ovat suunnilleen samat kuin Hollannissa. Myös Belgiassa ehtojen toteutumista arvioidaan säännöllisin väliajoin. Kuluvan vuoden helmikuussa Belgiassa sallittiin myös vaikeasti sairaiden alaikäisten kuolinapu. Päätös on aiheuttanut voimakasta arvostelua erityisesti katolisessa Euroopassa.

LUXEMBURG 

Vuonna 2009 Luxemburg sääti lain, jonka mukaan aktiivinen kuolinapu on sallittua tietyin ehdoin. Potilaan pitää olla täysi-ikäinen, oikeustoimikelpoinen ja hänen terveydellisen tilanteensa pitää olla toivoton. Kun laki säädettiin, samalla jouduttiin muutamaan maan perustuslakia niin, ettei Luxemburgin suurherttua voi enää käyttää veto-oikeuttaan. Katolinen suurherttua Henri kieltäytyi allekirjoittamasta eutanasialakia vakaumukseensa vedoten.

SVEITSI 

Koska monet eurooppalaiset, myös suomalaiset, matkustavat Sveitsiin saamaan kuolinapua, yleisesti oletetaan, että aktiivinen kuolinapu olisi Alppivaltiossa laillista. Näin ei kuitenkaan ole. Toisen ihmisen surmaaminen, vaikka tämä aktiiviesti omasta tahdostaan pyytäisi, on myös Sveitsissä kiellettyä. ”Kuolinaputurismi” Sveitsiin kukoistaa, koska itsemurhan  avustaminen on sallittua ja koska Sveitsissä useat eri organisaatiot avustavat ihmisiä tekemään itsemurhan.

SAKSA 

Saksassa aktiivinen kuolinapu on kielletty laissa, mutta passiivinen ei. Potilaan pitää kuitenkin ottaa esimerkiksi kuolemaan johtava lääkeannos itse. Tilannetta sotkee se, että lääkärien ammattisääntöjen mukaan potilasta ei saa missään tilanteessa auttaa tekemään itsemurhaa.

RANSKA 

Ranskassa sekä aktiivinen kuolinapu ja itsemurhan avustaminen on kielletty. Vuonna 2005 passiivinen kuolinapu sallittiin, jos kuolemansairas  toivottamassa tilassa oleva ihminen sitä aktiiviesti pyytää. Tämä koskee myös kuolemaa edistävän hoidon lopettamista. Molemmat olivat vuoteen 2005 asti kiellettyjä. Itsemurhan aktiivisemman avustamisen laillistamisesta keskustellaan parhaillaan.

BRITANNIA

Britanniassa sekä aktiivinen kuolinapu että itsemurhan avustaminen ovat rangaistavia tekoja. Tämä koskee myös tilannetta, jossa potilaalle järjestetään matka esimerkiksi Sveitsiin saamaan kuolinapua tai tekemään avustettu itsemurha. Läheskään kaikkia näitä tapauksia ei tutkita. Vuonna 2009 asiaa koskevaa lainsäädäntöä tarkennettiin.

ITALIA

Aktiivinen kuolinapu ja itsemurhan avustaminen ovat Italiassa kiellettyjä. Passiivinen kuolinapu sallitaan tietyin ehdoin.

ITÄVALTA 

Itävallassa tilanne on suunnilleen sama kuin Italiassa. Maan oikeisto ajaa kuolinavun kiellon kirjaamista perustuslakiin. Siksi itsemurhan avustamisesta ja eutanasiasta käydään repivää keskustelua.

PUOLA

Tiukan katolisessa maassa ei sallita minkäänlaista kuolinapua eikä itsemurhan avustamista.

 

Lue myös:

    Uusimmat