Mainos

Miniläppäri löytyy koululaisen repusta

Monen koululaisen ja opiskelijan repusta löytyy tänä syksynä miniläppäri. Se on vajaan kilon painoinen pieni kannettava tietokone, jolla tekee melkein samat toimet kuin isommallakin koneella - etenkin jos käyttäjällä on hyvä näkö ja näppärät sormet.

Miniläppärissä ihmeellisintä on hinta. Pieniä kannettavia tietokoneita on ollut markkinoilla pitkään, mutta ne ovat olleet kalliita. Liikemiesluokan kone on maksanut parituhatta euroa. Nyt miniläppäreitä myydään alle 250 eurolla.

Hintojen halpenemisen taustalla on monia syitä. Osien hinta on laskenut, esimerkiksi muistipiirien ja näyttöruutujen hinnat ovat pudonneet viime vuosina murto-osaan aikaisemmasta. Lisäksi tietokoneet ovat nyt aikaisempaa paremmin standardoituja, joten laitteisiin ei tarvitse rakentaa liitäntöjä monenlaisille kaapeleille, vaan yleiskäyttöinen USB-liitäntä riittää.

Kannettavien tietokoneiden hintataso tulee todennäköisesti edelleen alenemaan samaan tapaan kuin on tapahtunut matkapuhelimissa. Samalla valmistus keskittyy suuryhtiöiden käsiin.

Asus aloitti

Villityksen aloitti taiwanilainen Asustek, joka toi viime vuonna markkinoille Asus-merkkisen miniläppärin. Tuotenimellä Eee markkinoidusta tietokoneesta tuli maailmanlaajuinen menestystuote. Suomeen koneet ovat ennättäneet vasta nyt.

Eee-sarjan 4G-perusmallin paino on noin 930 grammaa, kun tavallinen kannettava painaa 2-3 kiloa. Näyttöruudun halkaisija on vain seitsemän tuumaa eli noin 18 senttiä. Kuva ei ole kovin tarkka, sillä näytössä on 800 x 480 kuvapistettä eli pikseliä.

Laitteessa on uudentyyppinen puolijohdekiintolevy, jossa ei ole liikkuvia osia. Tällaisista muisteista käytetään nimitystä SSD (Solid State Drive). Perusmallin levy on pieni, sen kapasiteetti on vain neljä gigatavua. Vakiovarusteluun kuuluu kolme USB-liitäntää ja langaton verkkoyhteys (WLAN). Myös ulkoista näyttöä voi käyttää.

Vastaavia tuotteita on nyt myynnissä muiltakin valmistajilta. Uusimmissa malleissa näyttö ja näppäimistö ovat hiukan suurentuneet. Kuvapisteitäkin on enemmän, sillä tarkkuus on yleensä 1024 x 600 pikseliä. Paino on kuitenkin edelleen kilon tuntumassa.

Kilpailu kiristyy

Miniläppärit muuttavat tietotekniikan kilpailuasetelmia. Aasialaiset valmistajat tekevät halpoja koneita miljoonasarjoina, ja perinteisillä merkkikoneiden valmistajilla on vaikeuksia vastata kilpailuun.

Käyttöjärjestelmätasollakin asetelmat muuttuvat. Miniläppärien valmistajat varustavat koneensa vapaasti jaettavalla Linuxilla, mikä sekin painaa hintoja alas. Ohjelmistojätti Microsoftille Linuxin eteneminen on vakava uhka. Todennäköisesti se vastaa uhkaan tuomalla markkinoille uuden edullisesti hinnoitellun käyttöjärjestelmäversion.

Älypuhelinten valmistajiakin miniläppäreiden menestys huolettaa. Pienestä koostaan huolimatta miniläppärit ovat oikeita tietokoneita, joilla voidaan tehdä tehokkaasti monenlaisia tehtäviä. Miniläppäri päihittää älypuhelimen monissa toimissa, koska läppärissä on isompi näyttö ja prosessori on tehokkaampi.

Puhelinoperaattoreille miniläppärit ovat kaksiteräinen miekka. Operaattorit myyvät niitä matkapuhelinverkon laajakaistaliittymien kylkiäisinä. Samalla operaattorit kuitenkin lisäävät langattomien paikallisverkkojen käyttöä, sillä WLAN on läppäreissä yleensä vakiovarusteena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.