Mika Luoto viides MM-triatlonissa

Triathlonin pitkien matkojen MM-kilpailuissa Mika Luoto ylsi suomalaisten kaikkien aikojen parhaaseen sijoitukseen.

Luoto sijoittui sunnuntaina viidenneksi Espanjan Ibizalla käydyssä kisassa ja sai hyvää tukea muilta suomalaisilta. Tom Söderdahl oli miesten sarjan kahdeksas ja Tiina Boman naisten kymmenes.

Suomalaisittain harmillista oli Jari Vuorisen kaatuminen ja keskeytys pyöräilyssä, sillä Suomella oli joukkuekilpailussa pronssisaumat Espanjan ja Ranskan jälkeen.

Kansainvälisen triathlonliiton (ITU) maailmanmestaruus ratkaistaan pitkillä matkoilla neljän kilometrin uinnissa, 120 kilometrin pyöräilyssä ja 30 kilometrin uinnissa. Matkat ovat uintia lukuun ottamatta lyhyemmät kuin lajin tunnetuimmassa näyteikkunassa Havaijin Ironmanissa, jossa uidaan 3,8 kilometriä, poljetaan 180 kilometriä ja juostaan maraton.

Luodon aiempi paras MM-sijoitus oli kuudes, joten petrausta tuli yksi sija. Luoto selvitti sunnuntain urakkansa ajassa 5.41.23 ja hävisi mestaruuden vieneelle baskille Eneko Llanosille reilut neljä minuuttia.

Söderdahlin loppuaika oli 5.44.30. Uintiosuus oli erikoinen, koska matkaan lähdettiin metrin korkuiselta laiturilta ponnistaen. Tavallisesti triathlonistit aloittavat uinnin suoraan vedestä.

- Laiturilta hyppi ihmisiä selkään, ja siinä meni kilometrin verran ennen kuin löysin rytmin. Uinti meni kuitenkin yli odotusten, 14. parhaan uintiajan 49.35 saanut Luoto kertoi.

Myös Söderdahl oli tyytyväinen uintiinsa, sillä avausosuuden 24:s sija Luotoa kymmenen sekuntia hitaampana antoi hyvät eväät jatkoon. Pyöräilyn reitti oli odotettua kevyempi, kun 60 kilometrin kierroksiin mahtui vain yksi raju viisikilometrinen nousu. Pyöräilyssä ei tullutkaan suuria eroja, vaan kärki eteni muilta karannutta Llanosia lukuun ottamatta isossa pääjoukossa.

- Pääjoukossa ei pidetty vauhtia, mikä sopi meille. Mika kilpaili vasta ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja minulla oli takana täysmatkojen kilpailu kolme viikkoa sitten Japanissa, Söderdahl kuvasi.

Juoksussa kummatkin suomalaiset paransivat asemiaan. Luoto kävi välillä neljäntäkin, ja Söderdahl kohensi kankeasti sujuneen ensimmäisen kympin jälkeen.

Luoto oli viime vuonna kahdeksas Havaijilla, Söderdahl 11:s. Havaiji on Luodon päätavoite myös tänä vuonna, mutta Söderdahl jättää kisan väliin samoihin aikoihin ajoittuvan perheenlisäyksen takia. Hän suunnittelee kuitenkin karsivansa vuoden 2004 Ironmaniin syyskuussa Yhdysvalloissa. Kummankin seuraava täysmatkojen kisa on 6. heinäkuuta Saksassa.

Naisten sarjassa Espanja otti kaksoisvoiton, kun Virginia Berasategui vei MM-kullan ajalla 6.19.22 ja Ana Burgos otti hopean 54 sekuntia hävinneenä.

Tiina Bomanin kymmenes sija irtosi ajalla 6.46.30. Hän oli uinnissa 13:nneksi nopein nainen (58.03), pyöräilyssä yhdeksäs (3.24.09) ja juoksussa 13:s (2.20.27).

- Uintini ja pyöräilyni sujuivat hyvin, mutta juoksussa nauttimani nesteet eivät imeytyneet ja viimeiset 15 kilometriä olivat vaikeita, Boman kommentoi.