Mikä ihmeen kansallinen hätätila? Trump on julistanut niitä jo kolme, mutta neljäs herättää eniten vastustusta

Mitä käy, jos Trump julistaa kansallisen hätätilan? 1:28
Videolla kerrotaan kuinka käy, jos Trump julistaa hätätilan.

Yhdysvalloissa on meneillään kansallinen hätätila. Itse asiassa maa on ollut jatkuvassa hätätilassa yhtäjaksoisesti neljä vuosikymmentä. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä päällä 31 eri kansallista hätätilaa, ja presidentti Donald Trump suunnittelee 32:sta saadakseen rakennettua muurin Meksikon-vastaiselle rajalle.

Periaate hätätilan julistamisen takana on yksinkertainen. Yhdysvaltojen hallinto voi toimia poikkeustilassa liian hitaasti. Hätätilan julistamisella presidentti voi hankkia itselleen lisää valtuuksia, joita hänellä ei muuten ole.

Kaikki Yhdysvaltojen presidentit ovat julistaneet hätätiloja ainakin vuodesta 1976 lähtien. Niitä on julistettu 58, joista 31 on edelleen voimassa. Vanhin voimassa oleva on peräisin Jimmy Carterilta, joka julisti kansallisen hätätilan Iranin panttivankikriisin jälkeen vuonna 1979.

Presidentti Trump julisti kansallisen hätätilan viimeksi marraskuussa. Tuolloin hätätilan syy oli Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan demokratianvastainen hallinto, jonka Trump katsoi uhkaavan Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta.

Mitä hätätilassa voi tehdä?

Kun presidentti julistaa hätätilan, hänen täytyy yksilöidä keinot, joita hän hätätilassa käyttää.

Nyt Donald Trump suunnittelee ottavansa itselleen budjettivaltaa poikkeustilan aikana. Trump aikoo siirtää rahaa puolustusbudjetin sisällä muusta puolustusrahoista muurin rakentamiseen. Tämä on erittäin epätavallista, sillä usein keinot ovat taloudellisia sanktioita toisia valtioita vastaan.

Mitä hätätilajulistuksesta seuraisi?

Trumpin hätätilajulistus haastettaisiin varmasti Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmässä. Se vietäisiin korkeimpaan oikeuteen asti, jossa tuomarit ottaisivat kantaa hätätilaoikeuksiin. Kyse on siitä, onko muurin rakentamisen vaativa tilanne hätätila, jonka nojalla hätätilan voi nostaa.

Asiantuntijat ovat spekuloineet, että muurin rakentaminen keskeytettäisiin heti, kun kanne on nostettu.

Kongressilla on mahdollisuus kumota presidentin hätätilajulistus säätämällä erillinen laki. Tällä hetkellä näyttää siltä, että senaatin republikaanien joukosta voisi löytyä tarpeeksi edustajia, jotka vastustavat hätätilan julistamista.

Presidentti Trump voi veto-oikeudellaan kumota hätätilajulistusta rajoittavan lain. Kongressista ei näillä näkymin saa kerättyä riittävää enemmistöä Trumpin veto-oikeuden kumoamiseen, joten hätätila voisi jäädä kongressista huolimatta voimaan.

Kuinka suosittua kansallisen hätätilan julistaminen on?

Kammottavan epäsuosittua. Viidessä eri kyselytutkimuksessa kaksi kolmasosaa, eli noin 66 prosenttia amerikkalaisista vastustaa kansallisen hätätilan julistamista.

Poliitikot yli puoluerajojen vastustavat hätätilasuunnitelmia. Demokraatit vastustavat sitä, koska heille muuri edustaa sulkeutunutta ja vihamielisesti ulkomaailmaan suhtautuvaa maata.

Republikaanit taas pelkäävät, että hätätilajulistuksesta tulee ennakkotapaus, jonka nojalla tulevat demokraattipresidentit voisivat ajaa itselleen mieluisia asioia kongressin ohi. Huoli on aiheellinen, sillä Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä nojaa presidentin edustaman toimeenpanovallan, kongressin lainsäädäntövallan ja oikeusjärjestelmän tuomiovallan jakoon.

Lue myös:

    Uusimmat