Tarkkasilmäiset kuluttajat saivat viime vuoden lopussa tilaisuuden maistaa harvinaista tuotetta: uhanalaisen kyytön lihaa. Lihaerä oli peräisin Miina Äkkijyrkän Skatan tilalta. Miten ihmiset suhtautuivat erikoiseen herkkuun?
Taiteilija Miina Äkkijyrkkä on noussut viime kuukausina otsikoihin kyyttöjensä vuoksi. Äkkijyrkkä asutti vuodesta 1996 Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaa Skatan tilaa itäsuomalaisen nautakarjansa kanssa, kunnes Helsingin kaupunki sanoi vuokrasopimuksen irti.
Äkkijyrkälle tuli eteen ongelma: minne sijoittaa kyytöt? Uutta soveltuvaa tilaa ei löytynyt, ja osa kyytöistä päätyi vuoden lopulla teuraaksi. Apuun hankalassa tilanteessa tuli Lihatukku Veijo Votkin Oy:n toimitusjohtaja Veijo Votkin.
− Miina soitti minulle ja sanoi, että joukko kyyttöjä on teurastettu edellisenä päivänä. Hän ei tiennyt, mitä tehdä lihojen kanssa. Sanoin, että lähetä ne meille, Votkin kertaa.
Harvinaiset kyytönlihat tulivat myyntiin viime joulun alla. Suurin osa varattiin etukäteen, ja loput lähtivät kuluttajien matkaan muutamassa päivässä.
− Oli käsittämätöntä, miten nopeasti ne menivät kaupaksi, Votkin taivastelee.

