Mainos

Mies kuvasi äärimmäisen harvinaisen linnun lähipellollaan

Rovaniemeläinen video- ja valokuvausharrastaja Mikko Lantto lähti eilen alun perin kuvaamaan Ounasjoen jäiden lähtöä. Matka sai kuitenkin erilaisen käänteen kun videolle tallentui äärimmäisen harvinainen lintuhavainto.

Lantto sai kiikariinsa pikkutrapin, josta on Suomessa kautta historian ollut vain 23 havaintoa.

– Takapihaltamme Rovaniemen yliskylässä alkaa pelto ja harrastan valokuvausta ja videoiden tekoa. Nytkin minulla on projektina dokumentti. Päätin lähteä kuvaamaan jäiden lähtöä, kun sain soiton siitä, mutta pellolla kulkiessani huomasin oudon näköisen linnun, aloittaa Lantto tarinansa.

Lantto luuli ensin noin fasaanin kokoista lintua kuoviksi, mutta totesi pian, että linnun laji oli hänelle tuntematon.

– Se lähti lentoon ensin, mutta laskeutui sitten noin sadan metrin päähän. Vahingossa osasin toimia oikein ja ottaa saman tien videota. Itse kun en ole lintubongari, vaikka lintuja mielellään kuvaankin, niin sattumalta tuli tunne, että otanpa kuvia. 

Kotona Lantto haki lintukirjan käsiinsä, mutta ei oudon näköistä lintua sieltä löytänyt. Seuraavaksi hän päätti soittaa ystävälleen, joka oli lintuharrastaja.

– Hän tuli illalla kylään lintukirjoineen, mutta hänkään ei tunnistanut lintua kirjojen avulla. Seuraavaksi soitimme paikalle Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Ilkka Raution, eikä hänenkään harvinaisten lintujen kirjasta sitä oikeaa lintua löytänyt. Molemmilla oli kuitenkin haju siitä, mikä lintu saattaisi olla, mutta varmistus puuttui, Lantto kuvailee.

Lantto päätti lintuharrastajien kanssa lähettää kuvan vielä lintuharrastaja Pirkka Aallolle. Aalto varmisti lopullisesti, että kyseessä oli harvinainen pikkutrappi.

– Raution Ilkka laittoi minulle viestiä, että on tehty mahdollisesti havainto pikkutrapista kolme tuntia sitten. Ensimmäinen ajatus oli, että wow, mahtaakohan olla. Epäusko ja toivo vaihtelivat, kertoo Aalto tuntojaan.

LLY:n puheenjohtaja lähetti lopulta kuvan kännykällä Aallolle, eikä kuvassa ollut mitään epäselvää lintuharrastajalle. 

– Se oli todella hyvä kuva. Asiassa ei ollut mitään epäselvää ja näpyttelin samantien bongariliiton lintutiedotukseen ja noin tuhat ihmistä sai tiedon pikkutrapista, Aalto kertoo.

– Pikkutrapista on Suomessa vain 23 havaintoa, eikä ikinä näin pohjoisessa. Kerran, vuonna 1795, pikkutrappi on ollut näin pohjoisessa ja silloin inarilainen mies ampui sen, kertoo taas Lantto.

Havainnon varmistumisen jälkeen Lantton takapihalta alkava pelto on täyttynyt innokkaista lintubongareista. Radioonkin Lanttoa haastateltiin linnusta. 

– Tuntuu hienolta, että satuin kuvaamaan pikkutrapin. Nyt toivon, että nuo lintuharrastajat, jotka tänne ovat tulleet, saisivat myös linnusta kuvan. 

Aalto itse seisoi torstai-iltapäivällä samaisella pellolla kymmenkunnan muun lintuharrastajan kanssa. 

– Lintua ei nyt ole kyllä näkynyt. Täällä on jännittynyt tunnelma ja minkä tahansa linnun näkeminen aiheuttaa täällä nyt adrenaliiniryöpsähdyksiä. Tämä on lintuharrastuksen suola, kun ei tiedä mitä voi tulla vastaan, Aalto kertoo bongareiden tunnelmista.

Birdlifen kansainvälisillä sivuilla kerrotaan pikkutrapin olevan lähellä uhanalaisuutta. Lajia tavataan yleensä Etelä- ja Keski-Euroopassa sekä keskisessä Aasiassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.