Mies kaahasi mopomiitissä 200 kilometriä tunnissa – omat retosteluvideot toivat tuomion

Mies kaahasi mopomiitissä 200 kilometriä tunnissa – omat retosteluvideot toivat tuomion 0:37

Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen tämän temppuiltua moottoripyörällään ja jätettyä poliisimaijan katselemaan perävalojaan. Miehen omia videoita käytettiin oikeudessa todisteina.

Tapaus sattui Pirkkalassa viime heinäkuussa järjestetyn mopomiitin yhteydessä. 

Mies oli ajanut 168 hevosvoimaista moottoripyörää ja keuli sillä korkeimmillaan 130 kilometrin tuntinopeudella.

Kiihdytti ja jätti poliisin taakseen

Tämän jälkeen mies oli poistumassa paikalta, ja poliisimaija oli pysäyttämässä häntä sulkemalla tien. Mies kuitenkin kiersi paikalle sattuneen sivullisen pakettiauton oikealta puolelta ja kiihdytti poispäin paikalta niin, että hänen itse kuvaamaltaan videolta näkyy moottoripyörän nopeusmittarin lukeman nousseen jopa 200 kilometriin tunnissa.

Nopeusrajoitus alueella oli 50 kilometriä tunnissa. Nopeusrajoitus oli ylitetty siis moninkertaisesti.

Moottoripyöräpoliisi lähti miehen perään ja pysäytti tämän ennen kun hän ehti järin kauas. Moottoripyörään ei oltu kiinnitetty rekisterikilpeä.

Oma somevideo todisteena

Temppuilujensa jälkeen mies julkaisi videon ajeluistaan Tiktok-palvelussa. Videoita käytettiin asiana todisteena tämän teoista.

Parikymppinen mies kiisti hurjan ylinopeutensa. Hänen mukaansa moottoripyörän välitystä oli muutettu temppuajoa varten, mutta nopeusmittaria ei oltu kalibroitu vastaamaan tätä suhdetta. Miehen mukaan mittari näytti jopa 60 kilometriä tunnissa todellista suurempaa nopeutta.

Oikeus totesi, ettei mies ollut esitutkinnassa tuonut esille väitettä välitysten muutoksesta tai esittänyt selvitystä asiasta. Lisäksi oikeus katsoi, että sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan videossa mies oli pyrkinyt osoittamaan yleisölle ajaneensa moottoripyörällä lujaa.

– Kun otetaan huomioon se, että välitysten muuttaminen on tullut esiin ensimmäistä kertaa vasta käräjäoikeuden pääkäsittelyssä, asiasta ei ole [miehen] oman väitteen lisäksi muuta selvitystä, ja nopeuslukemaa koskeva julkaistu kuva, käräjäoikeus ei pidä [miehen] väitettä moottoripyörän ratastuksen muuttamisesta uskottavana, tuomiossa todetaan.

Mies kertoi myös, ettei ollut havainnut poliisimaijassa pysäytysvaloa palamassa, joten oli jatkanut ajoa moottoripyöräpoliisin pysäytykseen asti. 

Oikeus katsoi, että miehelle ei hätävilkut päällä olleen auton liikkuessa ole voinut jäädä epäselväksi, että auto pyrkii pysäyttämään hänet, vaikka sillä ei ollutkaan punainen pysäytysvalo kytkettynä.

Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja ajoneuvorikkomuksesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat