Mainos

Mies jättikorvauksiin koronkiskonnasta

Huimia lainakorkoja aasialaistaustaisilta naisilta kiskonut joutuu maksamaan liki 200 000 euron korvaukset valtiolle ja uhreilleen. Rahanlainaus tapahtui pääkaupunkiseudulla vuosina 2003-2005.

Huimia korkoja aasialaistaustaisilta naisilta kiskonut mies joutuu maksamaan lähes 180 000 euron korvaukset. Korvauksista osa tuomittiin valtiolle rikoshyötynä. Osan saavat kiskonnan uhreiksi joutuneet lukuisat naiset.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 39-vuotiaan miehen tänään vuodeksi ja 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kiskonnasta.

Oikeuden mukaan aasialaistaustainen kiskoja teki rikoksen suunnitelmallisesti ja toiminta oli ammattimaista. Kiskonnan uhrit olivat vähävaraisia ja heidän taloudellinen asemansa oli heikko.

Uhrit kertoivat oikeudessa kokeneensa suuria vaikeuksia korkojen maksussa. Monet joutuivat ottamaan uutta lainaa pystyäkseen maksamaan miehen vaatimia korkoja. Kiskoja pyysi lainaamistaan rahoista usein 20 prosentin kuukausikorkoa.

Syytetty kiisti oikeudessa rikoksen. Miehen mielestä koroista ei sovittu mitään vaan kaikki perustui thaimaalaiseen tapaan, jossa lainansaaja eli autettu itse määrää, kuinka paljon hän hyvittää auttajaansa. Miehen mukaan kaikki perustui vapaaehtoisuuteen.

Rahaa lainaksi peleihin

Rahanlainaus tapahtui pääkaupunkiseudulla vuosina 2003-2005. Usein rahaa lainattiin pelaamiseen. Poliisi on kuvaillut, että osa uhreista oli peliriippuvaisia.

Oikeuden mukaan kiskoja ei toiminut yksin. Hänen suomalainen miesapurinsa sai vuoden ehdollista avunannosta törkeään kiskontaan ja huumausaineen käyttörikoksesta. Suomalainen naisapuri sai vuoden ehdollisen tuomion törkeästä rahanpesusta.

Miesapuri oli kiskojan tuttu. Hänen asunnostaan poliisi löysi läjäpäin velkakirjoja ja muutamia velkalistoja. Oikeus katsoi, että miesapuri osallistui aktiivisesti laittomien korkojen perintään. Naisapuri on kiskojan naisystävä. Hän säilytti ja siirteli rikoksella hankittuja rahoja. Molemmat joutuvat osallistumaan uhreille maksettaviin korvauksiin kiskojan kanssa.

Neljäs jutussa tuomittu sai sakot tuottamuksellisesta rahanpesusta. Aasialaistaustainen tuomittu oli huolimaton ja kierrätti rahoja tilinsä kautta.

Jutussa oli alun perin syytettynä kuusi ihmistä. Kahden syyte hylättiin, koska käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä rikoksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.