Mainos

Microsoft tekee ohjelmansa Linuxilla

Linux on Unix-tyyppinen tietokoneiden käyttöjärjestelmä, jolla on suomalaiset juuret. Helsingin yliopistossa opiskellut Linus Torvalds pani Linuxin kehittämisen alulle tämän vuosikymmenen alussa. Torvalds työskentelee nykyisin Yhdysvalloissa.

Linux on ohjelmoitu harrastajien talkootyönä. Se on ei-kaupallinen käyttöjärjestelmä, jota voi vapaasti käyttää ja levittää.

Kaupallisten käyttöjärjestelmien alalla lähes monopoliasemassa oleva Microsoft on turvautunut Linuxiin kehittäessään Unix-ympäristössä toimivaa internet-selainta. Microsoftin asiantuntijoiden mielestä Linux tarjoaa hyvän lähtökohdan Unix-pohjaiselle kehitystyölle.

Microsoftin internet-sivuilla kerrotaan kepeään sävyyn, että Unixin laajamittainen käyttö on DOS:sta ja Windowsista tunnetun yhtiön tiukimmin varjeltuja salaisuuksia. Ohjelmoijat ovat kiintyneet Unixiin, jonka he ovat oppineet jo koulussa. Linux saattaa pyöriä ohjelmoijan kotikoneessakin.

Unix-käyttöjärjestelmän perusrakenne kehitettiin jo vuosikymmeniä sitten. Internetin leviäminen lisäsi Unixin suosiota. Monet internet-palvelimet ovat Unix-koneita, ja internetin tehokas käyttö edellyttääkin perustietoja Unixista.

Linux on tuonut isojen Unix-tietokoneiden ominaisuudet tavallisten harrastajien ulottuville, sillä se toimii halvoissa PC-koneissa "oikeiden" Unixien tapaan. Linux on nostanut uuden innostuksen aallon Unixia kohtaan. Suosio näkyy siinäkin, että harrastajat ostavat divarien hyllyt tyhjiksi vanhoista Unix-kirjoista.

Esimerkiksi internet-palvelimissa Linux on osoittautunut tehokkaaksi ja vakaaksi. Monet yrityksetkin ovat ottaneet sen käyttöön.

Linuxin pääasiallisin jakelukanava ovat rompuille tallennetut puolikaupalliset levitysversiot. Romppusarja maksaa 200-300 markkaa. Rompulta ohjelmiston voi asentaa niin moneen koneeseen kuin haluaa. Lisenssimaksuja ei ole.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.