Mainos

Metalli: Raamisopimus on solidaarinen ja parantaa irtisanottavien asemaa

Metalliliiton liittotoimikunta päätti eilen yksimielisesti, että työehtosopimusneuvotteluja voidaan jatkaa keskusjärjestöjen neuvotteleman raamisopimuksen pohjalta.

Keskusjärjestöjen torstaina hyväksymän tulosopimuksen toteutuminen saattaa ratketa tänään. Päätökset tehdään iltapäivällä Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron päättävissä elimissä.

Tänään Metalliliiton ylimääräisessä liittokokouksessa Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa, että raamisopimuksen suoriksi tuloja kasvattaviksi vaikutuksiksi voi laskea reilut viisi prosenttia.

- Tuossa luvussa ovat siis mukana varsinaiset korotukset ja valtiovallan toimet, Aalto toteaa puheessaan.

Alunperin Metalliliitto vaati kuuden prosentin korotuksia.

Aalto on tyytyväinen raamisopimuksen laatupuolen asioihin kuten lomakorvauksen jaksotuksesta luopumiseen, kolmen päivän koulutusvapaaseen ja isyysvapaan pidentämiseen.

- Pitkälle meidän ansiotamme tai syytämme – näkökulmasta riippuen – siis on, että maahan on mahdollista syntyä pitkästä aikaa tällainen solidaarinen, heikompien edutkin huomioiva sopimus, joka pitää sisällään myös merkittäviä työelämän uudistuksia ja valtiovallan näissä oloissa vähintäänkin kohtuullisen panoksen yhteiseen kekoon, Aalto sanoo.

Parantaa irtisanottavien asemaa

Myös Metallityöväen liiton sihteerin Matti Mäkelän mukaan raamisopimus on hyvin yhteisvastuullinen ja Metalliliiton arvojen mukainen parantaessaan nimenomaan heikoimmassa asemassa olevien tilannetta.

- Raamisopimus parantaa hyvin merkittävästi kaikkien irtisanottavien asemaa. Lomakorvauksen jaksottaminen on ollut epäoikeudenmukainen asia, josta ovat kärsineet kaikki irtisanotut.

- Metalliliiton keskimääräisinä lukuina jaksotuksen poisto tarkoittaa, että vuosittain liki 6 000 sellaista jäsentä, joiden lomakorvaus nyt jaksotetaan, tulee saamaan jaksottamisen poiston jälkeen keskimäärin noin 900 euroa enemmän päivärahaa kuin nyt. Jos edessämme on synkät ajat, tuo 6 000 muuttuu helposti 16 000:ksi, Mäkelä laskee puheessaan.

Lomakorvauksen jaksottamisen poistoa ja siitä seuraavaa muutosta ei Mäkelän mukaan ole mahdollista saada muuten kuin keskitetyn sopimuksen kautta. Jaksotuksen poisto koskettaa kaikkia päivärahan hakijoita, joiden työsuhde on päättynyt ja joille on kertynyt lomaoikeutta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.