Mertaranta uudesta tehtävästään: Hiihdossa on actionia

Tulevan viikonlopun Sjusjöenin maailmancup-avauksessa MTV3 MAXin maastohiihtoselostajana debytoiva Antero Mertaranta tarttuu uuteen tehtäväänsä suurella innolla.

Jääkiekkoselostajana parhaiten tunnettu Mertaranta muistelee selostaneensa hiihtoa viimeksi 1990-luvun alkupuolella.

- 1994 taisi olla viimeiset SM-hiihdot, jotka selostin. Kuuluttajana olen toiminut muun muassa Salpausselän kisoissa, 2001 MM-hiihdoissa ja SM-kisoissa, joten sillä tavalla löytyy kosketuspintaa hiihtoon, Mertaranta toteaa.

Jääkiekon lisäksi "Anza" on viime vuosina selostanut yleisurheilua. Lajien eroja ja yhtäläisyyksiä selostajan näkökulmasta hän luonnehtii seuraavasti.

- Jokainen laji on tietysti uniikki. Hiihdossa on actionia: sprinttihiihtoja, massalähtöjä ja takaa-ajoa. Hiihto on muuttunut viime vuosina todella mukavaksi tv-lajiksi, kun katsojilla on koko ajan silmänruokaa. Toisaalta hiihdossa on myös yleisurheilun tapaan paljon suvantovaiheita, jolloin on aikaa spekuloida, pohjustaa ja analysoida. Hiihdossa on rakenteellisesti paljon samoja elementtejä kuin yleisurheilussa. Jääkiekko taas on puhtaasti suorittamista koko ajan, Mertaranta arvioi.

Jääkiekon ja yleisurheilun kanssa yhteistä maastohiihdolla on ainakin suuren suomalaisyleisön mielenkiinto.

- Hiihto on perinteinen suomalaiskansallinen laji, jolla on iso osa suomalaisten tv-katsojien mielessä. Paljon on ihmisiä, jotka ovat hiihdosta kiinnostuneita.

Jees-miehiä ei tarvita

Actionin väliin osuvissa suvantovaiheissa vuorovaikutus kommentaattorin kanssa nousee tärkeimmäksi tekijäksi. Mertaranta suorastaan hykertelee saadessaan rinnalleen asiantuntijakommentaattoriksi Toni Roposen.

- Kommentaattorin rooli on tänä päivänä vähän hämärtynyt. Ei se ole mikään itsetarkoitus, että joku istuu vieressä, vaan kommentaattorin pitäisi aidosti syventää sitä lähetystä, lajitietämystä, urheilijatietämystä, olosuhdetietämystä ja välinetietämystä. Siinä Toni on kertakaikkisen huippu. Tämän lisäksi hän on myös kansainvälisen tason huippuvalmentaja, jolla on kovia valmennettavia, joten hän tuo mukanaan myös sen puolen.

- Urheilutapahtuma on edelleen actionia ja urheilua. Sen ympärille sitten nivotaan näitä kokonaisuuksia, ja siitä se hyvä juttu muodostuu. Ei siellä mitään jees-miehiä tarvita, vaan siellä pitää tulla näkemyksiä puolesta ja vastaan. Jos ollaan eri mieltä, niin ollaan eri mieltä. Se kuuluu hyvään lähetykseen. Ei pidä kuvitella, että jos joku sanoo jotain, niin toinen sitten alleviivaa sen aina, Mertaranta analysoi.

Suurin odotus suomalaisissa

Vuonna 2012 ei ole arvokisoja, joten mielenkiinto keskittyy Maailmancupiin ja Tour de Skille. Viime talvena MM-hiihdot pidettiin Oslossa, ja norjalaisten panostus oli sen mukainen. Mertaranta odottaa mielenkiinnolla, onko norjalaisten satsaus tällä kaudella näkyvästi pienempi.

- Suurin odotus kohdistuu totta kai suomalaishiihtäjiin. Onko sisäisessä rankingissa tapahtunut muutoksia? Naisten puolellahan meillä on erittäin vahva maajoukkue. Miesten puolella odotetaan, alkaako joku Heikkisen Matin lisäksi lyödä itseään selvästi läpi. Sprinttimaajoukkue on nyt entistä enemmän eriytetty omaksi joukkueekseen, oman valmentajan alle. On mielenkiintoista nähdä, millä tavalla se heijastuu tuloksiin, selostaja miettii.

Sjusjöenin maailmancup MTV3 MAXilla, MTV3:lla ja Katsomossa la 19.11. ja su 20.11. Katso lähetysajat täältä.

Lue myös:

    Uusimmat