Merkel tyytyväinen Trumpin vaihtumisesta: "Bidenin kanssa on paljon enemmän mahdollisuuksia poliittiseen yhteistyöhön"

Bidenin virkaanastujaispuheen syväanalyysi 9:16
Katso myös: Uutisaamussa analysoitiin syvällisesti Joe Bidenin virkaanastujaispuhe.

Maailmalla arvioidaan Joe Bidenin presidenttiyden vaikutuksia. 

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo näkevänsä paljon enemmän mahdollisuuksia yhteistyölle Yhdysvaltojen kanssa Joe Bidenin presidenttikaudella.

Biden vannoi virkavalansa ja aloitti presidenttinä keskiviikkona. Merkel onnitteli jo tuolloin uutta presidenttiä Twitterissä ja sanoi, että Saksan ja Yhdysvaltain ystävyydessä on alkanut uusi luku.

Donald Trumpin vaihtuminen Bideniin on yleisesti otettu tyytyväisenä vastaan Euroopan hallituksissa.

– Presidentti Bidenin kanssa on paljon enemmän mahdollisuuksia poliittiseen yhteistyöhön, Merkel sanoi torstaina toimittajille.

"Biden edustaa Yhdysvaltojen intressejä"

Merkel mainitsi Bidenin heti presidenttikautensa aluksi tekemät päätökset palauttaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimukseen ja Maailman terveysjärjestön WHO:n riveihin esimerkkeinä Yhdysvaltain uuden hallinnon yhteistyöhalukkuudesta.

Liittokansleri kuitenkin sanoi, ettei pidä odottaa Saksan ja Yhdysvaltojen olevan jatkossakaan samaa mieltä kaikesta. Merkel muistutti, että maiden välillä käydään tulevaisuudessakin keskustelua siitä, miten transatlanttiset asiat on parasta hoitaa.

– Biden edustaa Yhdysvaltojen intressejä, minä edustan Saksan liittotasavallan intressejä.

Merkel sanoi, että Saksa ja EU ovat valmiita tekemään enemmän globaalin turvallisuuden eteen. Yhdysvaltain hallinnot ovat vaatineet Euroopalta enemmän panostuksia transatlanttiseen puolustukseen jo vuosikymmenten ajan, vaikka Trumpin hallinto nostikin nämä ristiriidat esille aiempaa kärjekkäämmin.

Merkelin mukaan tähän aiheeseen liittyville keskusteluille on nyt laajempi yhteinen arvopohja.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.1.2021 klo 14.05.

Lue myös:

    Uusimmat