Mainos

Merisalo ja Yli-Saunamäki aloittivat vankilataipaleensa - Mitä on Vantaan vankilan arki?

Talousrikoksista tuomitut Arto Merisalo sekä Tapani Yli-Saunamäki aloittivat omat vankilataipaleensa Vantaan vankilassa tällä viikolla.

Entinen Nova-liikemies Merisalo tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa kuuden vuoden ehdottomaan vankeuteen ja Yli-Saunamäki 3 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Kumpikin valitti tuomiostaan, minkä vuoksi he suorittavat rangaistuksiaan tutkintavangeille tarkoitetussa Vantaan vankilassa.

Mitä vankilassa sitten tapahtuu, kun sinne ensimmäisenä päivänä astelee?

- Ihan ensin henkilö otetaan vastaan, hyvää huomenta ja tervetuloa. Sen jälkeen tarkastetaan tavarat ja henkilö merkitään vankitietojärjestelmään, kuvaa apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilan toimintamalleja.

Jokinen korostaa, että toimenpiteet kunkin vangin kohdalla ovat aina samanlaiset.

- Periaatteessa vangilla ei tarvitse olla mukana yhtään mitään, vankila tarjoaa kaiken. Mutta tutkintavangeilla on hieman erilaiset hallussapito-oikeudet, heillä saa olla esimerkiksi omat vaatteet yllään. Tutkintavangeista suuri osa kulkeekin omissa päällysvaatteissaan, mutta saattaa käyttää valtion alusvaatteita ja verkkareita.

Soittoaika anotaan

Saapuessaan vanki joutuu luopumaan yhteydenpitovälineistään, kuten matkapuhelimestaan ja tietokoneistaan.

- Vankien oikeutta pitää yhteyttä vankilan ulkopuolelle rajoitetaan. Yhteydenpito onnistuu näin ollen kirjeitse tai sitten kanttiinista ostetulla puhelinkortilla. Tuomioistuin voi myös määrätä toisin, jos se tutkinnallisista syistä on tarpeen, kuvailee Jokinen.

Ostettuaan puhelinkortin vanki voi anoa soittoa, mutta hänen on kerrottava mihin numeroon hän soittaa ja kuka sieltä oletettavasti vastaa.

Vantaan vankilassa vangeilla on oikeus tavata tuttujaan viikonloppuisin.

- Vanki varaa tapaamisajan, hän voi esimerkiksi kertoa, että haluan tavata lauantaina 9:30 vaimoni ja naapurini. Kun saamme tapaamispyynnön, käsittelemme sen ja ilmoitamme mihin aikaan tapaaminen onnistuu.

Jokisen mukaan tutkintavankeja käy tapaamassa paljon perheenjäseniä ja tuttavia.

- Mutta silloin kun kyse on elinkautisvangeista, tapaamiset usein vähenevät vuosien varrella.

Ei elokuvien kaltaisia makuusaleja

Vantaan vankilassa vangit asuvat vankiselleissä.

- Vankiosastoilla on 5-15 selliä. Jokaisen sellin yhteydessä on yhteiset tilat, missä voi pestä pyykkiä ja tehdä ruokaa, löytyy siivousvälinekaappi ja jonkinlainen vapaa-ajantila.

- Ei täältä löydy sen kaltaisia makuusaleja kuin joissain elokuvissa. Riippuen siitä minkälainen vanki on kyseessä, hänen mahdollisuuttaan oleskella sellin ulkopuolella voidaan rajoittaa, kuvailee Jokinen vankilaelämää.

Vankilassa tarjoillaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala eväspussissa.

- Täällä ei tarvita rahaa eikä tarvitse osata myöskään kokata. Toki jotkut haluavat laittaa itse ruokansa, koska vankilan ruoka ei kelpaa. Toisille ruoanlaitto on ajanvietettä, katsotaan samalla televisiosta Mastercheffiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.