Mainos

Menestyvän liikemiehen bisnekset kaatuivat - elämä karkasi käsistä, tuloksena elinkautinen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kesäkuun 5. päivä elinkautiseen vankeuteen Kari Harjunpään. Harjunpää oli murhannut raa´asti oman äitinsä.

Miehellä oli takanaan kahdenkymmenen vuoden mittainen menestyksekäs ura rautakaupassa. Hän oli ensin työskennellyt tuotepäällikkönä, sittemmin myyntipäällikkönä ja lopulta ryhtynyt yrittäjäksi vuonna 1999.

Kun yrittäjyyttä oli takana lähes vuosikymmen, Harjunpään elämä suistui sivuraiteille sekä yrityksen, että yksityiselämän puolella.

Harjunpää ryhtyi käyttämään alkoholia tavallista enemmän ja hänen puolisonsa muutti pois yhteisestä asunnosta.

Harjunpää itse lähti Viroon. Oikeudessa kertomansa mukaan Harjunpää muutti Tallinnaan pienentääkseen asumiskustannuksia. Elettiin vuotta 2010.

Ongelmat jatkuivat naapurimaassakin ja mies tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta yhdyskuntapalveluun. Taloudellisia ongelmia lisäsi entisestään se, ettei mies saanut nostettua sosiaalietuuksia, koska hänen yrityksellään oli maksamatonta arvonlisäverovelkaa.

Viime keväänä miehen elämä oli hänen omien sanojensa mukaan kuin olisi "roikkunut löysässä hirressä". Hän muutti takaisin Suomeen äitinsä luo asumaan.

Äidin kukkarolla

Talousongelmien vuoksi Harjunpää pyysi äidiltään rahaa. Päivittäin äiti antoikin aikuiselle pojalleen noin 10-15 euroa, mutta Harjunpää vaati enemmän. Saamansa rahat mies käytti alkoholiin, tupakkaan ja puhelinlaskuun.

Yhteiselo äidin ja pojan kesken oli hankalaa. Äiti heräsi varhain aamulla, poika valvoi pitkälle yöhön. Kari Harjunpää kertoo kärsineensä ennen kaikkea siitä, että hänen huonokuuloinen äitinsä soitti aamukuudesta lähtien radiota tai televisiota kovaan ääneen.

Äiti ehdotti, että poika etsisi itselleen vuokra-asuntoa, mutta se ei ollut vaihtoehto jatkuvien talousongelmien vuoksi.

Samoihin aikoihin Harjunpäälle määrättiin unilääkkeitä stressiperäiseen unettomuuteen.

Puolentoista viikon ryyppyputki

Viime syksynä Harjunpää teki Tallinnan-matkan ja toi sieltä tuliaisina viinaa. Kotiinpaluuta seurasi puolentoista viikon ryyppykausi, jonka aikana hän joi pullon kirkasta viinaa päivittäin.

Eräänä yönä miehen äiti oli noussut vuoteeltaan ja kävellyt valveilla olleen poikansa luo keskustellakseen hänen alkoholinkäytöstään ja raha-asioista. Mies oli tuolloinkin humalassa. Hän kertoo pyytäneensä äitiään vaikenemaan, mutta tämä oli vain jatkanut puhumista.

Sen jälkeen "naksahti ja pimeni päässä", kuvailee Harjunpää. Hän otti taskustaan veitsen, jolla oli aiemmin avannut kirjekuoria ja puukotti äitinsä kuoliaaksi. Vastustuskyvytön yli 80-vuotias äiti menehtyi useisiin kaulan alueelle kohdistuneisiin puukoniskuihin.

Mies kantoi äitinsä tämän makuuhuoneeseen, otti hänen luottokorttinsa ja lähti kaupungille. Hän oli maksanut taksimatkan, illalla nauttimansa juomat ja huoltamoaterian itselleen sekä illalla tapaamalleen naisystävälle äitinsä luottokortilla.

Viron-matka ennen vankilataivalta

Kun Harjunpää oli aamulla herännyt äitinsä asunnosta, hän oli ensitöikseen käynyt tarkistamassa oliko äiti todella kuollut.

Tämän jälkeen hän oli lähtenyt Viroon hakemaan pantattuna ollutta matkapuhelintaan. Puhelimen haku oli tuntunut Harjunpäästä välttämättömältä, sillä hän tiesi jäävänsä kiinni ja tarvitsevansa puhelinta vankilassa.

Oikeudessa kuullun mukaan Kari Harjunpää ymmärsi vasta kuukausi murhan jälkeen tekonsa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.