Mainos

Matkustajakoneen kapteeni sokaistui lasersäteestä - "Todella vaarallista leikkiä"

Lasersäteen osoittaminen maasta käsin kohti matkustajakoneen ohjaamoa aiheutti tiistai-iltana uhkaavan tilanteen Nurmijärvellä.

Rikoskomisario Markku Lylykangas Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että vihreä laservalo aiheutti lentokoneen kapteenin sokaistumisen.

Lylykankaan tietojen mukaan koneen perämies joutui hoitamaan lopulta laskeutumisen. Kyseessä oli reittilento Vaasasta Helsinkiin.

Tapausta tutkitaan pahoinpitelynä ja liikennehäirintänä.

Kapteeni joutui käymään tapauksen johdosta lääkärissä. Hänelle ei jäänyt pysyviä vammoja lasersäteestä.

Poliisi pitää tapausta äärimmäisen vakavana. Lylykankaan mukaan käytetty laserosoitin on ollut paljon vahvempi kuin tavanomaiset osoittimet.

– Kyseessä on todella vakava ja vaarallinen leikki. Pahimmillaan sekä kapteeni että perämies voisivat sokaistua. Kuka silloin ohjaa koneen alas?

Voimakas lasersäde voi vaurioittaa silmän verkkokalvoa ja aiheuttaa näön pysyvän heikkenemisen.

Lennolta yhteys hätäkeskukseen

Vastaavanlainen tapaus sattui Nurmijärven yllä myös noin vuosi sitten, mutta tuolloin tekijät saatiin kiinni.

– Matkustajakoneesta oli otettu välittömästi yhteyttä hätäkeskukseen, kun lentäjät olivat havainneet valon ohjaamossa. Lentäjät olivat pystyneet antamaan hätäkeskukseen tarkat koordinaatit.

Poliisi paikallisti koordinaattien avulla muutaman nuoren miehen, joiden hallusta oli löytynyt laserosoittimet.

Viime tiistain tapauksessa lennolta ei oltu otettu yhteyttä hätäviranomaisiin.

– Tilanne on uskoakseni ollut sellainen, että lentäjät ovat keskittäneet kaiken huomionsa siihen, että kone saadaan turvallisesti maahan.

Poliisi kaipaa nyt vihjeitä Nurmijärven kirkonkylällä tiistai-illalla liikkuneista henkilöistä, joiden hallussa on mahdollisesti nähty laserosoittimia.

Suomessa kuluttajakäyttöön sallitaan vain yhden milliwatin tehoiset ja korkeintaan laserluokkaan 2 kuuluvat laserosoittimet, kertoo Säteilyturvakeskus. Moni tilaa laittomia laserosoittimia kuitenkin netistä tai tuo niitä Suomeen ulkomaanmatkoilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.