Matkapuhelinmasto tappavin työpaikka Yhdysvalloissa

Korkeissa matkapuhelinmastoissa työskentely on osoittautunut Yhdysvalloissa hengenvaarallisemmaksi kuin moni muu vaaralliseksi lukiteltu työ. Työ karjanpaimenena, metsurina tai metallivalimossa on kuulemma lasten leikkiä verrattuna tukiverkkomastoissa kiipeilyyn.

Yhden ainoan kahden viikon aikana vuonna 2006 Yhdysvalloissa kuoli 18 mastotyöntekijää putoamisen seurauksena. Kuolleisuusluku on tällä hetkellä noin 184 kuollutta 100.000 mastotyöntekijää kohden.

Lukuisten masto-onnettomuuksien syy ei ole täysin selvillä, mutta taustalla on todennäköisesti turvavälineiden huolimaton käyttö ja piittaamattomuus turvaohjeista. Myös matkapuhelinoperaattorien tarve saada verkot nopeasti kuntoon tai ajan tasalle aiheuttaa vaaratilanteita, kun mastotyöt on tehtävä kiireellä.

Masto-onnettomuudet harvinaisia Suomessa

Suomessa masto-onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia tiukkojen turvallisuusmääräysten ansiosta. Täällä mastoasennuksen tilaaja antaa tarkat työsuojeluohjeet mastossa työskentelyä varten, kertoo Telia-Soneran radioverkkojen kehityspäällikkö Tony Johansson MTV3:n uutisille. Niiden mukaan mastossa on esimerkiksi oltava riittävä määrä ihmisiä työssä siltä varalta, että joku saa vaikka sairaskohtauksen. Myös varusteiden, kuten kypärän, mastovyön ja nostimien käytöstö on tarkat ohjeet.

Matkapuhelinoperaattorin tilaaman maston pystytyksen, antennien asentamisen ja kaapeloinnin hoitavat aliurakoitsijat.

Mastotöiden tekemiseen vaaditaan erityinen mastolupa, joka puolestaan edellyttää lääkärintarkastusta , kertoo tekninen asiantuntija Jukka Tervala mastotöitä tekevästä Relacom Oy:stä. Yrityksen vanhin mastoasentaja on 55-vuotias, ja nuorimmat yli kolmekymppisiä.

Kesä on mastotöiden sesonkia

Kesäkausi on mastotöiden kiireisintä aikaa. Mastotöitä tekevät yritykset hoitavat yleensä useamman matkapuhelinoperaattorin mastoasennuksia, joita Relacom Oy tekee tänä kesänä nelisenkymmentä.

Korkeimmissa mastoissa töitä tehdään 100 metrin korkeudessa, mutta nykyisin suuri osa mastoista on matalampia eli noin 30-40 metrisiä.

Aiemmin jokaisella matkapuhelinoperaattorilla oli omat mastot, mutta nykyisin ne jaetaan.

Suomessa on Viestintäviraston mukaan noin 40.000 mastoa, joista osa on matkapuhelinoperaattorien käytössä, ja osa muun muassa Yleisradion, sähköyhtiöiden, paikallisradioiden ja VR:n käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat