Mainos

Mannerheim-tuottaja Selinille tuomio talousrikoksista

Helsingin hovioikeus on tuominnut elokuvatuottaja Markus Selinin yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä törkeästä velallisen petoksesta. Kohutun Mannerheim-elokuvan tuottaja tuomittiin maksamaan korvauksia ja sakkoja runsaat 100 000 euroa. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tammikuussa 2008 antamaa tuomiota.

Hovioikeus katsoi, että jo 1990-luvun alusta lähtien raskaasti ylivelkaantunut Selin on tahallisesti hävittänyt ja piilottanut omaisuuttaan välttääkseen ulosoton ja harhauttaakseen velkojiaan.

Vuosien ulosottokierre

49-vuotias Selin kertoo oikeuden pöytäkirjoissa olleensa yrittäjä jo 17-vuotiaasta lähtien. Velkakierre alkoi 1980-1990-luvun vaihteessa yhdessä Renny Harlinin kanssa tehdystä Jäätävä polte-elokuvasta. Selin kuvaa, ettei hän enää 1990-luvun lopulla jaksanut avata perintäkirjeitä, ulosottoon oli kertynyt liki 4,2 miljoonaa markkaa (noin 700 000 euroa). Vuonna 2000 ulosotto sai perittyä häneltä 300 markkaa (noin 50 euroa). Selin pääsi muun muassa velkajärjestelyyn velkojapankkinsa Nordean kanssa.

Samaan aikaan oikeuden mukaan Selin siirsi muun muassa omistamiaan Solar Films Inc Oy:n osakkeita sekä nostamiaan osinkoja velkojilta piiloon Gibraltarille rekisteröimäänsä Cistela-yhtiöön, eikä tehnyt lainmukaista ilmoitusta osingoista Suomen verottajalle. Selin kertoi oikeudelle eläneensä vanhempiensa ja ystäviensä tuella.

Oikeus ei pitänyt tätä "kotitalousteoriaa" uskottavana huomioiden Selin elämäntavat. Oikeuden selvitysten ja todistajalausuntojen mukaan Selin nosti toisen hallinnoimansa elokuvayhtiön Storm Inc Oy:n tililtä "kulukorvauksina" käyttöönsä liki 100 000 euroa, jotka häivytettiin siirtämällä ne veloiksi eteenpäin yksityishenkilölle. Selin sai lopulta velat anteeksi. Selin ei ilmoittanut velkaa veroilmoituksessa, vaikka lain mukaan näin pitäisi toimia.

"Suunniteltua ja törkeää"

Kaikkiaan oikeus katsoi Selinin järjestelleen taloutensa näin, jotta hän saattoi elää nostamatta palkkaa työstään yhtiöissään. Näin hän vältti ulosoton, sen lisäksi että piilotti varallisuuttaan velkojiltaan.

Hovioikeus piti - käräjäoikeuden tavoin - Selinin menettelyjä suunnitelmallisina ja siksi rikoksia törkeinä. Ensikertalaisena tuomio tuli ehdollisena. Selin tuomittiin maksamaan korvauksina muun muassa Nordea-pankille 70 000 euroa sekä Uudenmaan verovirastolle 41 000 euroa. Sakkoja ja oikeudenkäyntikuluja mätkähti liki 10 000 euroa.

"Ei vaikuta Mannerheimiin"

Viime viikolla Mannerheim-elokuvan uusista vaiheista tiedottanut Markus Selin totesi MTV:n uutisten haastattelussa, että oikeudenkäynnit eivät ole syy elokuvan takkuilevaan rahoitukseen.

- En ole havainnut sellaista, totesi Selin.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohnin mukaan Selinin oikeusprosessit eivät vaikuta Selinin tuottamien elokuvien tukeen millään tavoin. Selinin yhtiö on tehnyt viime vuosien katsotuimmat elokuvat (muun muassa Pahat pojat, Matti ja Rööperi) ja nostanut eniten elokuvatukea.

- Nämä oikeudenkäynnit ovat hänen yksityisasiansa - hänen ja oikeuslaitoksen välinen asia. Olemme selvittäneet tilanteen elokuvasäätiössä, totesi Krohn jo toukokuussa ennen hovioikeuden päätöstä.

Ehdollinen tukipäätös

Mannerheim-filmi on saanut Suomen elokuvasäätiön ehdollisen tuen, 470 000 euroa. Tuki maksetaan ulos vasta, kun säätiöllä on varmuus elokuvan rahoituksesta.

Selin myönsi viime viikolla, että "rahaa puuttuu, mutta summaa ei kerrota". Säätiö päätti tuesta viime helmikuussa, päätös on voimassa puoli vuotta, eli elokuuhun saakka. Jos Mannerheimin rahoitus ei ole silloin kasassa, tukipäätös purkautuu ja rahat vapautuvat muiden elokuvien haettaviksi. Mannerheimin tuotantoyhtiö voi tosin anoa säätiöltä jatkoa tukipäätökselle, vaikka rahoituksen valmistelu olisi vielä kesken.

Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt tuen nimenomaan Solar Films Inc Oy:lle. Manneheimin tekoa varten on perustettu tammikuussa 2007 toinen yhtiö Liberty Production, jonka hallituksessa istuvat samat henkilöt kuin Solarin johdossa, toimitusjohtaja Jukka Helle ja tuottaja Markus Selin. Liberty Production ei ole toimittanut yhtään tilinpäätöstä kaupparekisteriin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.