Manauksessa saavutettu laumaimmuniteetti koronavirukselle? Hirveä hinta: Ihmisiä kuoli alkuvaiheessa moninkertaisesti normaaliin verrattuna

2:16
Tämä video kertoo Brasilian lohduttomasta koronatilanteesta – tuskallisen iso prosentti kuolee tautiin (Video kesäkuulta)

Brasilialaisessa Manauksen miljoonakaupungissa on kärsitty valtavasti koronavirusepidemiasta.

Tiedesivusto Science News kirjoittaa, että loppukeväällä kaupungissa todettiin 4,5 kertaa enemmän kuolemantapauksia kuin normaalisti samaan aikaan. Sairaaloiden resurssit loppuivat ja ruumiita jouduttiin kasaamaan joukkohautoihin.

Mutta sitten tartunnat ja kuolemantapaukset alkoivat vakaasti pudota, vaikka samaan aikaan koronarajoituksia on alueella poistettu.

Jotkut tutkijat ovatkin pohtineet, että onko Manaus saavuttanut laumaimmuniteetin koronaa vastaan. Alustavien pohdintojen mukaan laumaimmuniteetti olisi syntynyt kaupungissa siinä vaiheessa kun 44-52 prosenttia asukkaista oli saanut tartunnan. On huomioitavam että asiaa ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu tieteellisesti.

Mayo Clinicin mikrobiologi Elitza Theel kommentoi että Manauksen korkea tartuntaluku on saattanut vaikuttaa epidemian kulkuun alueella, mutta hinta on ollut erittäin korkea menetetyissä elämissä.

Tutkijat pohtivat edelleen, kuinka laaja immuniteetti väestöllä pitäisi olla koronavirusta vastaan, jotta laumaimmuniteetti muodostuisi. Useimmissa arvioissa laumaimmuniteetin kynnys koronaviruksessa olisi noin 40-60 prosentin immuniteetti väestöstä.

Lähes missään päin maailmaa ei ole jouduttu lähellekään kyseistä kynnystä, jotta laumaimmuniteetti olisi mahdollinen.

Harvardin Yliopiston epidemologi Bill Hanage kommentoi Manauksen tapauksen joka tapauksen paljastavan, että hallitsemattomasti etenevä epidemia johtaa erittäin suureen kuolleisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja