Malesian GP:n topit ja flopit: Vettel MM-taiston suosikiksi

MTV3:n F1-toimitus listaa tällä kaudella jokaisen GP:n onnistumiset ja epäonnistumiset. Nyt vuorossa ovat Kuala Lumpurin, Sepangin radalla ajetun Malesian GP:n topit ja flopit.

1. Sebastian Vettel

Nyt Red Bull -auto kesti ja Vetteliltä nähtiin lähdöstä maaliin upea ajo, jolla saksalainen nousi MM-taiston ykkössuosikiksi.

2. Lewis Hamilton

Lewis Hamilton oli sunnuntain kisan tähtiä upealla nousullaan ja taistelullaan. Hamilton raivasi tiensä 20. ruudusta kuudenneksi ajolla, joka kuuluu ehdottomasti hänen F1-uransa parhaiden suoritusten joukkoon. Varoituksen tuoneet kaartelut Vitali Petrovin edessä osoittivat Hamiltonin valikoimasta löytyvän tarvittaessa epätavallisiakin keinoja sijoituksista taisteltaessa. Jos F1-kisoihin halutaan lisää ohituksia ja hiuksia nostattavia tapahtumia, niin paras ratkaisu siihen on Hamiltonin sijoittaminen häntäpään lähtöruutuun.

3. Nico Rosberg

Nico Rosberg jatkoi Malesiassa tallikaverinsa Michael Schumacherin päihittämistä. Uran kolmas palkintosija, ja ensimmäinen palkintosija Mercedes GP -tallille, tuli virheettömällä ajolla. Mersun auton vauhti ei ehkä muuten riittäisi vielä palkinnoille, mutta Rosberg hyödynsi hienosti omaksi edukseen Ferrarille ja McLarenille aika-ajoissa sattuneet virheet.

4. Mark Webber

Webber saa paikan top-listalla ylivoimaisen paalupaikan tuoneen aika-ajosuorituksensa ansiosta. Webberin kisasuoritus ei kuitenkaan tehnyt vaikutusta, vaan se oli enemmänkin osoitus siitä, miksei Webber koskaan voita maailmanmestaruutta. Hänen olisi ehdottomasti pitänyt pystyä paalupaikalta lähtiessään pitämään takanaan kolmannessa ruudussa ollut tallikaverinsa Vettel. Webber taisi luottaa liikaa siihen, että tallipäällikkö oli käskenyt Red Bull –kuskeja käyttäytymään hyvin taistelussa toisiaan vastaan. Hän ei näin ollen odottanut Vettelin yrittävän riskiohitusta ykkösmutkassa. Webber ajoi mutkaan turvallisesti keskilinjaa pitkin, kun taas Vettel käänsi aggressiivisesti sisäkurvin puolelta edelle ja karkasi voittoon.

5. Jaime Alguersuari

20-vuotias Alguersuari ajoi F1-historian toiseksi nuorimmaksi pistemieheksi 9. sijallaan. Pistemiesten nuoruusennätystilastossa hänen edellään on vain Sebastian Vettel, joka ylsi pisteille muutaman päivän alle 20-vuotiaana kaudella 2007. Toki Alguersuaria helpottaa se, että tällä kaudella 9. sija lasketaan ensimmäistä kertaa F1-historiassa pistesijaksi, mutta silti komea suoritus nuorukaiselta.

1. Ferrarin moottorit

Ferrari-moottoreille sattui sunnuntaina kolme rikkoa, joista näkyvin oli Fernando Alonson auton päästämä savupilvi kisan toiseksi viimeisellä kierroksella. Ferrarin asiakasmoottoreita käyttävän Sauberin molemmat autot hyytyivät moottorivian takia jo aiemmin. Ferrarin on saatava moottorinsa pian kestämään tai muuten nämä murheet pilaavat Alonson ja Felipe Massan MM-taiston.

2. Martin Whitmarsh

McLarenin tallipäällikkö antoi ihmeellisiä selityksiä sille, miksi talli mokasi täydellisesti lauantain aika-ajon pitämällä autonsa varikolla silloin, kun rata oli nopeimmillaan. Whitmarshin mukaan "McLaren luotti teknologiaan" tulkitessaan säätilan kehittyvän kuivempaan suuntaan aika-ajon ensimmäisen osion aikana. Kannattaisiko epävakaisissa olosuhteissa kuitenkin luottaa terveeseen järkeen ja ajaa heti aluksi yksi sellainen aikakierros, joka riittäisi jatkopaikkaan, jos vaikka sade sattuisikin yltymään?

3. Michael Schumacher

Schumilta alkavat selitykset loppua. Malesian GP:n aika-ajojen kolmannen osion lopussa oli juuri sellainen keli, jossa sadekelin mestarina tunnettu Schumi olisi aiemmalla urallaan ottanut välikelin renkaat ja ajanut paalupaikalle sekunnin erolla muihin. Mutta nyt Schumi körötteli saderenkailla kahdeksanneksi, kun taas Mark Webber kiisi välikelin renkailla ylivoimaisesti paalulle. Toivottavasti Schumi väläyttää edes Monacossa vanhoja taitojaan, sillä muuten paluu uhkaa päättyä nolosti.

4. Fairuz Fauzy –huhut

Toivoisin Lotus-tallin nyt selkeästi lopettavan varikkohuhut siitä, että tallin malesialaistestaaja Fairuz Fauzy saattaisi ajaa jossain kilpailussa tällä kaudella. Olisi todella ikävää, jos alansa ammattimiehet Heikki Kovalainen ja Jarno Trulli todella joutuisivat Fauzyn sivuuttamaksi kauden jossain kilpailussa vain sen takia, että Fauzy on malesialainen.

5. Jenson Button

Jenson Buttonin jääminen häntäpään lähtöruutuun ei johtunut ensisijaisesti McLarenin sääennustusvirheestä, vaan siitä, että Button pyörähti radalta hiekalle tehtyään sitä ennen jatkopaikkaan riittäneen ajan. Jos maailmanmestari mokaa tällä tavalla, niin sitä täytyy pitää floppina.

Kuljettajien kauden TOP-lista:

Sebastian Vettel +11

Fernando Alonso +8

Jenson Button +5

Lewis Hamilton +4
Robert Kubica +4

Nico Rosberg +3

Mark Webber +2

Jaime Alguersuari +1
Timo Glock +1
Vitantonio Liuzzi +1

Kuljettajien kauden FLOP-lista:

Michael Schumacher -8

Mark Webber -4
Karun Chandhok -4

Lewis Hamilton -2

Nico Hülkenberg -1
Jenson Button -1

Lue myös:

    Uusimmat