Mäkihyppyvalmentajat iloitsevat, että Kansainvälinen Hiihtoliitto mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailunjohtajan Walter Hoferin johdolla on viimein herännyt kehittämään mäkihyppyä. Onneksi, sanovat Suomen maajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen, Norjan luotsi Mika Kojonkoski ja japanilaisia valmentava Kari Ylianttila Savon Sanomien haastattelussa.
– Vihdoin on myönnetty, että jotakin on pakko tehdä, Kojonkoski kiittelee.
– Tuotteen kannalta on erinomainen asia, että muutoksia pyritään saamaan aikaan. Muutaman viime vuoden aikana Hofer ja hänen tiiminsä olivat sitä mieltä, että heidän babynsa on aivan loistava. Ei auttanut vaikka valmentajat tai hyppääjät viestivät muuta, kuopiolaisvalmentaja kertaa.
Testejä kesällä
Tulevana kesänä mäkihypyn ja yhdistetyn kesän Grand Prix -kilpailuissa testataan uusia sääntöjä. Kilpailun lähtöpuomia on mahdollista muuttaa kesken kierroksen ilman, että kierros joudutaan uusimaan. Mikäli joku kilpailija hyppää alemmalta puomilta kun muut, hän saa hyväkseen bonuspisteitä. Pisteet määritellään mäkikohtaisesti. Päätöksen alemman puomin käytöstä tekee jury tai asianomaisen maan valmentaja.
Uudistuksen mahdollista suomalainen lajiosaaminen, sillä Kojonkosken mukaan FIS hyödyntää mäkihyppytohtori Mikko Virmavirran ja diplomi-insinööri Juha Kivekkään kehittämää simulaatio-ohjelmaa.
– Ohjelmaan pystyy syöttämään, minkä tahansa mäen tiedot, Kojonkoski kehuu.
Tuuli on haaste
Toinen kokeiltavaksi tuleva uudistus koskee vasta- tai takatuuleen hyppäämistä. FIS määrittelee kertoimet, joilla hyppääjää hyvitetään, mikäli hyväksytyn tuulikorridorin lukemat muuttuvat ilmalentoon mennessä takatuuleksi tai joilla hyppääjän pisteitä vähennetään, mikäli lukemat muuttuvat vastaisiksi.
– On ehdottomasti positiivinen asia koko lajille, ettei kierrosta tarvitse aloittaa uusiksi olosuhteiden muuttumisen vuoksi, Ylianttila sanoo.
Varauksetta Ylianttila, Väätäinen ja Kojonkoski eivät ole tuulikertoimiin tarttumassa.
– Tuulen mittaaminen on iso haaste. Ainoa tapa saada täysin luotettavia lukuja, olisi pistää mittausanturit hyppääjään, Kojonkoski muotoilee.
– Systeemien on oltava sellaisia, että tulos on saatava heti. Muuten katsojia on mahdoton pitää ajantasalla, Ylianttila säestää.
Kuin taitoluistelua
Mäkivalmentajia ei huolestuta ajatus, että tulevaisuudessa kilpailun voi voittaa, vaikka jää kärkipituuksista selvästi.
– Urheilijat ymmärtävät, millainen tuulen merkitys on lajissamme. En usko, että heillä on vaikeuksia hyväksyä tuloksia, kun säännöt vain ovat selvät, Ylianttila painottaa.
– Tilanne ei tietenkään ole optimi, että lajin tuttuihin peruselementteihinkin joudutaan puuttumaan säännöillä, mutta on hyväksyttävä, että kyseessä on jatkossakin ulkoilmaurheilu, Kojonkoski muistuttaa.
– Periaate on tulevaisuudessa tietyllä tavalla sama kuin uimahypyissä tai taitoluistelussa. Mitä vaikeampi ja puhtaampi suoritus, sitä parempi lopputulos. Meillä vaikeuskertoimen vain muodostavat lähtöpuomi ja sääolot.
(MTV3-Savon Sanomat)