Mainos

Maitohappobakteerista apua ripuliin

Pienten lasten ripulia voidaan sekä hoitaa että ehkäistä ennalta maitohappobakteerivalmisteilla. Lääketieteen lisensiaatti Marketta Juntusen tutkimusten mukaan probiootit eli maitohappobakteerit voivat lyhentää lapsen ripulitautia noin vuorokaudella. Juntusen tutkimuksessa ripulin takia sairaalaan joutuneita vauvoja ja pikkulapsia hoidettiin Lactobacillus GG-bakteerivalmisteella. Lasten ripuli helpottui probiootin avulla tavallista nopeammin.

Juntunen suosittelee, ettei ripuloivaa ja oksentavaa lasta hoidettaisi enää paastolla. -Ravintoa voi lapselle ryhtyä antamaan heti, kun ripuloinnin mahdollisesti aiheuttama kuivuminen on hoidettu. Paastosta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi Lactobacillus GG:tä sisältävää jogurttia voi suositella sairaan lapsen ravinnoksi. Muu ruoka kannattaa jauhaa hienoksi ja nesteyttää, jos lapsi on vielä oksentamisvaiheessa, Juntunen neuvoo.

Probiooteista on hyötyä myös ripulin ehkäisyssä. Ripuliriskissä ovat muun muassa lapset, jotka joutuvat rotavirusepidemian aikana sairaalahoitoon. Myös antibioottikuuri lisää ripulin vaaraa. Maitohappobakteerit lisäävät elimistön vastustuskykyä vahvistamalla suoliston bakteerikantaa.

Suoliston bakteerikannan häiriöillä on epäilty olevan yhteyksiä lasten infektiokierteisiin ja allergioihin. -Probiootteja voitaisiin antaa päiväkotilapsille estämään heidän suoliflooransa häiriöitä ja infektiokierrettä. Probiootteja sisältävät maito-, piimä-, ja jogurttituotteet voisi olla hyvä ottaa päiväkodeissa päivittäiseen käyttöön, Juntunen sanoo. Marketta Juntusen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa tänään.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.